Actualitzat 31/03/2017 08:41 CET

Amat (Sindicatura de Comptes): "Els partits tenen una gestió molt poc professionalitzada"

Lamenta que Catalunya no tingui una llei electoral pròpia que actualitzi la norma estatal

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El síndic més de la Sindicatura de Comptes de Catalunya, Jaume Amat, ha afirmat aquest divendres que els partits "tenen una gestió molt poc professionalitzada", referint-se a la lliura dels seus comptes anuals a l'òrgan fiscalitzador.

Durant el seminari sobre fiscalització econòmica dels partits, Amat ha explicat que "el camí a recórrer és molt gran" en la gestió dels ingressos i les despeses dels partits.

"Ens hem trobat amb organitzacions importants, amb poder, amb una gestió que no era professional", i ha afegit que les memòries financeres dels partits encara donen poca informació.

TORNAR PRÉSTECS AMB SUBVENCIONS

Com a exemple de la dificultat que els partits informin de la seva tresoreria, ha recordat un informe de la Sindicatura sobre les despeses en nòmines: "Va costar que ens facilitessin la informació. En alguns casos, ens van tancar en un soterrani ple de papers perquè la trobéssim nosaltres mateixos".

També ha dit que "una de les pressions clàssiques sobre els cossos de control és l'exigència de publicar ràpidament l'informe per accedir a la subvenció", i ho ha atribuït que els partits tornen els préstecs bancaris amb subvencions.

REFORMES FISCALITZADORES

Jaume Amat ha destacat la "importància" de la creació de la figura de l'administratiu econòmic de les formacions a la llei de control de l'activitat econòmic financera dels partits el 2015, perquè els responsabilitza en la gestió dels seus comptes.

"Fa quatre dies no existien límits a les donacions ni límits a la despesa electoral i els comptes dels partits eren un simple balanç d'ingressos i despeses", ha assegurat, i creu que està havent avenços en el procés de fiscalització dels seus números.

EL CONCEPTE DE DESPESA ELECTORAL

Ha lamentat que Catalunya no tingui una llei electoral pròpia i ha dit que la Sindicatura de Comptes ha fiscalitzat 11 processos electorals des del 1980 amb el marc jurídic de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg), amb les seves "limitacions" actualment.

A més, ha demanat que totes les despeses de la precampanya, els vinculats a les noves tecnologies --com el finançament via 'crowdfunding'-- i el 'mailing' dels partits s'incloguin en el capítol de despeses electorals- perquè la Sindicatura pugui fiscalitzar-los.

Segons Amat, els partits han entrat en una "tendència a la baixa" de les despeses electorals pels límits introduïts i per la disminució de les subvencions els últims anys.

"El mateix rigor que els partits ens exigeixen quan fiscalitzem altres organismes no ho tenen quan els fiscalitzem a ells", ha subratllat, i ha considerat un fracàs que no totes les formacions polítiques rendeixin comptes.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés