Publicat 11/3/2019 12:24:41 +01:00CET

Un altre cap dels Mossos confirma que van advertir dos dies diferents el Govern català dels riscos de l'1-O

Catorzena jornada del judici del procés en el Tribunal Suprem
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 11 mar� (EUROPA PRESS) -

El que va ser el mxim responsable de la Comissaria General Tcnica de Planificació de la Seguretat dels Mossos d'Esquadra en la jornada del referndum de l'1-O Emilio Quevedo Malo ha confirmat aquest dilluns davant del tribunal que jutja el procés independentista que la policia autonmica va advertir fins a dos dies diferents --26 i 28 de setembre del 2017-- dels riscos previsibles si es mantenia la convocatria.

Durant la seva declaració com a testimoni en el judici que s'est celebrant al Tribunal Suprem, aquest comissari dels Mossos s'ha manifestat en la mateixa línia que l'excap de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra Manuel Castellví, que la seva declaració testifical ha concls aquest dilluns.

A preguntes del fiscal Javier Zaragoza ha explicat que en un primer lloc, el major de la policia autonmica, Josep Lluís Trapero, es va reunir el 26 de setembre del 2017 amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, amb l'exvicepresident Oriol Junqueras i amb l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, en qu els va manifestar "la preocupació que hi havia en els Mossos per la situació que hi havia en general al país".

En aquesta trobada, sobre la qual ha dit que no hi va assistir, també se'ls va plantejar la possibilitat de desconvocar el referndum i se'ls va insistir que "indubtablement" els Mossos complirien amb el mandat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'actuar com a "policia judicial", ha apuntat.

Sí que va estar present en la reunió que va tenir lloc dos dies després, sollicitada per Trapero, perqu l'anterior "no havia tingut xit", per tornar a "intentar dissuadir els mxims responsables del Govern de la Generalitat" que no seguissin endavant amb la seva intenció de celebrar la consulta, ha postillat.

En aquesta reunió --"de carcter poc habitual", ha indicat-- se'ls va reiterar aquesta "preocupació", així com la "disconformitat" del cos per les manifestacions públiques realitzades per part dels membres del Govern catal, com Forn, en les quals, al seu entendre, es projectava a la ciutadania la "prevalena" entre l'actuació policial i el compliment del mandat judicial.

En ser preguntat pel fiscal sobre si els van advertir de la possibilitat d'una "alta mobilització de persones" que podrien generar problemes de seguretat, Quevedo ha respost que va ser Castellví qui ho va exposar i que va posar com a exemple que podrien tenir lloc diversos "enfrontaments entre els favorables i els contraris al referndum". Així mateix, ha afirmat que un dels escenaris previstos era els xocs entre les forces policials i els concentrats en els collegis electorals.

Encara així, ha afegit que, malgrat aquest advertiment, Puigdemont va assegurar que els seus plans seguien endavant perqu el Govern catal "tenia un mandat que havia de complir i el tirarien endavant perqu tenien un mandat avalat pels resultats electorals". Ha indicat que Junqueras només va assenyalar que creia que "no hi hauria cap tipus de resistncia" contra els agents de la policia.

el més llegit

 1. 1

  Lleida demana al Govern que traslladi a Sánchez la seva petició de regularitzar a persones sense papers

 2. 2

  L'Ajuntament de Barcelona impulsa un model híbrid de lloguer i masoveria per a veïns

 3. 3

  AMP.- Coronavirus.- El 83% de les residències de Girona no tenen casos confirmats ni sospitosos

 4. 4

  Coronavirus.- Barcelona, la seva àrea metropolitana i Lleida passen a fase 2 de desconfinament

 5. 5

  Coronavirus.- Collboni assegura que la reactivació a Barcelona ha estat "millor de l'esperada"