Actualitzat 24/10/2015 10:14

Altafaj avisa l'Estat: la UE no quedarà "impassible" si suspèn l'autonomia catalana

 Amadeu Altafaj
EUROPA PRESS

Assegura que a Europa hi ha "preocupació creixent" per l'actitud de Rajoy amb Catalunya

BARCELONA, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El representant permanent de la Generalitat davant de la UE, Amadeu Altafaj, ha advertit aquest dissabte que la Unió no quedarà "impassible i indiferent" davant d'una eventual suspensió de l'autonomia de Catalunya, cosa que han previst diversos membres de l'executiu central.

"Fa 20 anys que sóc a Brussel·les, he treballat a les institucions europees, i no em puc imaginar que la UE quedés indiferent a la suspensió d'un Govern, d'un Parlament i d'unes institucions d'un territori d'un estat membre", ha reflexionat en una entrevista d'Europa Press.

Altafaj ha admès que la suspensió de l'autonomia és una possibilitat que recull la Constitució Espanyola --en el seu article 155--, però ha conclòs que és un "opció perdedora" i no precisament contrària als interessos dels independentistes.

"És l'opció perdedora amb tota seguretat. El dia que ens suspenguin l'autonomia, aquell dia han perdut. No només hauran perdut amb vista a Catalunya, hauran perdut amb vista a l'exterior. La UE està basada en principis democràtics i valors fonamentals. Qui ho faci haurà perdut", ha tancat.

Altafaj, que va treballar per a la Comissió Europea en diversos càrrecs de responsabilitat com el de portaveu de l'excomissari Olli Rehn, ha atribuït a la "desesperació" que ministres del PP parlin de la suspensió de l'autonomia, i ha recordat que els resultats dels populars el 27S no han estat satisfactoris.

Ha opinat que parlar d'aquest mecanisme de la Constitució evidencia el fracàs del Govern espanyol a l'hora d'abordar la situació de Catalunya, i ha assegurat que hi ha "una preocupació creixent en el si de les institucions europees i a les capitals internacionals sobre la incapacitat política" de l'executiu de Rajoy.

El representant permanent de la Generalitat ha exposat que la institucions europees confien que les eleccions generals del 20 de desembre suposin un canvi de cicle a Espanya: "Que s'acabi aquesta etapa fosca de la política espanyola i entri una mica de llum democràtica, algun tipus de diàleg".

Sobre el resultat del 27S, ha exposat que a Europa es constata que "el suport a la independència no ha parat de créixer en aquests últims cinc anys malgrat que la versió oficial de la diplomàcia espanyola" ha estat la contrària.

CONSELLERIA D'EXTERIORS

Altafaj ha defensat que la Generalitat, en la nova legislatura, segueixi apostant per fer créixer el seu servei exterior i ha celebrat que en l'últim mandat les delegacions a l'estranger de la Generalitat hagin passat de cinc a vuit --l'última, la de Portugal, està en procés de creació--.

Ha exposat que la seva feina no té només una vessant política sinó que, per exemple, també permet captar fons per a la investigació científica i això repercuteix en tota la societat: "Ens hi juguem moltíssim, tots els ciutadans, els que van votar 'sí' el 27S, els que van votar 'no', i els que van votar ni 'sí' ni 'no'. És una qüestió de progrés".

El representant ha admès que una Conselleria d'Exteriors en el pròxim Govern potenciaria el servei d'exteriors, però ha vaticinat que podria generar un problema i és que "seria atacada per part del Govern espanyol en les següents 24 hores de ser proposada".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés