Publicat 13/12/2021 11:16CET

Alsina defensa que la integració europea "es concreta" amb la cooperació transfronterera

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, en la taula sobre cooperació transfronterera durant el Plenari de la CTP
GLÒRIA SÁNCHEZ - EUROPA PRESS

ALP (GIRONA), 13 des. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, Victòria Alsina, ha defensat que la integració europea "queda més concreta que mai" amb la cooperació transfronterera i ha apostat perquè la candidatura Barcelona-Pirineus als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 sigui un exemple de col·laboració interregional.

Ho ha dit en el 39è Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) a Alp (Girona), en el qual es traspassa la presidència de torn d'aquest òrgan interregional de Catalunya al País Basc.

Alsina ha reflexionat que la gestió de la pandèmia de covid-19 "de vegades ha allunyat les polítiques dels territoris i hi ha hagut tendències centralitzadores".

En aquest sentit, la CTP, com a organització de regions, ha d'"actuar com un lobby" per gestionar els fons europeus de recuperació de la manera més beneficiosa possible.

A més a més, el president del Parlament de la Comunitat Germanòfona de Bèlgica, president de l'Associació de Regions Frontereres d'Europa (ARFE) i vicepresident del Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa, Karl Heinz Lambertz, ha elogiat que a la regió pirinenca "no hi falten idees i hi ha iniciatives, els joves es comprometen i el canvi climàtic s'aborda com un tema important".

El president del Grup de Cooperació Transfronterera del Comitè Europeu de les Regions, el txec Pavel Branda, ha explicat que es produeix una "paradoxa" en matèria de cooperació transfronterera: com més es coopera, més obstacles apareixen, per exemple si es vol comprar en un altre país hi ha facilitats però si es vol crear un hospital transfronterer cal superar traves.

Al seu torn, el cap de la Unitat de Cooperació Transfronterera, Fronteres Interiors i Programa Interreg de la Comissió Europea, Pascal Boijmans, ha referit que el 30% de la població viu a regions transfrontereres i té menys accés a la salut, l'educació i el transport públic que la gent que viu a les regions centrals dels estats, i ha elogiat l'exemple de l'hospital transfronterer de la Cerdanya a Puigcerdà (Girona), gestionat des d'Espanya i França.

Formen part de la CTP quatre comunitats autònomes espanyoles (Catalunya, Aragó, Navarra i País Basc), dues regions franceses (Occitània i Nova Aquitània) i l'Estat d'Andorra.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés