Actualitzat 18/6/2020 11:50:03 +00:00 CET

Almodóvar, Sabina i Muñoz Molina entre els signants d'un manifest per a la reconstrucció d'Espanya

ANTONIO GUTIÉRREZ / EUROPA PRESS

MADRID, 18 juny (EUROPA PRESS) -

Seixanta personalitats del món de la cultura, la ciència, l'art, la universitat o el sindicalisme han subscrit un manifest amb el lema 'Sortirem' en el qual reivindiquen un "gran pacte" per a la reconstrucció social del país, basada en la defensa dels serveis públics, i abandonar "la confrontació i l'odi".

El text 'Per un pacte per a la reconstrucció social d'Espanya' l'han promogut personalitats del món de la cultura com el cineasta Pedro Almodóvar, escriptors com Almudena Grandes, Elvira Lindo, Rosa Montero, Antonio Muñoz Molina o Juan José Millás, poetes com Luis García Montero, Benjamín Prado o José Manuel Caballero Bonald, actors com Antonio de la Torre o Alberto San Juan i cantants com Rozalén, Joaquín Sabina, Ana Belén i Víctor Manuel, Joan Manuel Serrat, Ismael Serrano o Marwan.

També hi figuren el filòsof Emilio Lledó, els líders de CCOO i la UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, el catedràtic Emilio Ontiveros, l'exrector de la Universitat Complutense de Madrid Carlos Berzosa, periodistes com Ignacio Escolar, Pepa Bueno i Jesús Maraña, i també professors del CSIC i personalitats de l'àmbit científic.

El manifest demana a les forces polítiques, socials i econòmiques un "gran pacte" per a la reconstrucció social del país i destaca la necessitat de no deixar-se arrossegar per "la confrontació i l'odi". "Una aposta per reforçar els nostres serveis públics. Un país, que és el nostre, i que necessita treballar des de la concòrdia i allunyar-se de la crispació. Res més", destaca el comunicat.

En aquesta línia, els promotors del text recalquen que Espanya aconseguirà tirar endavant "si no ens deixem arrossegar per la confrontació i l'odi" i defensen que "la crisi sanitària i econòmica més intensa que hem conegut en temps de pau" no es pot abordar "des de la dialèctica de la guerra".

"Espanya ha patit i pateix, però el nostre poble tirarà endavant. Ho farà des de la reivindicació i el reconeixement al món del treball, que ha estat aquí quan gairebé tot es va aturar per garantir els subministraments bàsics, de vegades sense les mesures de protecció sanitària necessàries i posant en joc la seva pròpia integritat", han assenyalat.

El text fa una fèrria defensa dels serveis públics, "que són la garantia per exercir els drets de ciutadania en igualtat". "El nostre sistema sanitari, sociosanitari i de cures ha mostrat el valor dels seus professionals, però és el fet de comptar amb un sistema públic i universal prou finançat el que garanteix l'accés de tota la població a la salut i a les cures. Mai més retallades en sanitat. Mai més mercantilització de les cures", defensen.

Contador
La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista