Publicat 22/10/2019 16:05:01 +02:00CET

Un algorisme aconsegueix millors resultats que la meitat dels radiòlegs a detectar hemorràgies cerebrals

Consulta metge. Metge amb una pacient.
MAPFRE

MADRID, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

Un algorisme desenvolupat per científics de la Universitat de Califòrnia aconsegueix millors resultats que dos de cada quatre radiòlegs experts a trobar petites hemorràgies cerebrals en les radiografies cranials, un avanç que algun dia pot ajudar els metges a tractar pacients amb lesions cerebrals traumàtiques, accidents cerebrovasculars i aneurismes, segons publica en la revista científica 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.

L'augment continu dels estudis de diagnòstic per la imatge, inclosos els estudis d'imatge en 3D, com la tomografia computarizada (TC), vol dir que els radiòlegs estudien milers d'imatges cada dia, a la recerca de petites anomalies que poden indicar emergències potencialment mortals.

Això podria ser molt més eficient, i potencialment més precís, si la tecnologia d'intel·ligència artificial pogués detectar les imatges amb anomalies significatives, per la qual cosa els radiòlegs podrien examinar-les més d'aprop.

"Volíem alguna cosa que fos pràctica, i perquè aquesta tecnologia sigui útil clínicament, el nivell de precisió ha de ser gairebé perfecte", assenyala Esther Yuh, professora associada de Radiologia de la UCSF i coautora de l'estudi.

L'algorisme desenvolupat per l'equip va trigar només un segon en determinar si un examen cranial complet contenia signes d'hemorràgia. També va traçar els contorns detallats de les anomalies que va trobar, i en va assenyalar la ubicació dins de l'estructura tridimensional del cervell.

L'algorisme va trobar algunes petites anormalitats que els experts no van detectar. També en va assenyalar la ubicació dins del cervell i els va classificar segons el subtipus, informació que els metges necessiten per determinar el millor tractament.

I l'algorisme va proporcionar tota aquesta informació amb un nivell acceptable de falsos positius, i així minimitza la quantitat de temps que els metges necessitarien dedicar a revisar els resultats.

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- Barcelona analitza la presència de Covid-19 en les aigües residuals i de bany

 2. 2

  Fecasarm urgeix l'Ajuntament de Barcelona a acceptar la petició per ampliar l'horari de terrasses

 3. 3

  El Delta de l'Ebre (Tarragona) registra un màxim històric de cries de flamenc

 4. 4

  Troben un home mort en una platja de Tarragona

 5. 5

  Alemenys 50 morts i 2.700 ferits en dues explosions al port de Beirut (Líban)