Publicat 10/02/2014 16:21

De Alfonso (OAC) creu que la venda massiva de preferents podria considerar-se una estafa

El director de la Oficina Antifraude de Catalunya, Daniel de Alfonso
EUROPA PRESS

Responsabilitza els directius i ho compara amb vendre moneda falsa

BARCELONA, 10 febr. (EUROPA PRESS) -

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, ha afirmat aquest dilluns que hi ha indicis pels quals la venda massiva a particulars de participacions preferents pot considerar-se "una gran estafa, un delicte", i que si es busquen responsables, són els que van decidir posar a la venda aquestes participacions, és a dir, la direcció executiva de les entitats.

A la comissió d'investigació del Parlament sobre les possibles responsabilitats derivades de l'actuació de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors, a la qual ha acudit com a expert, ha afegit que també hi van tenir responsabilitat el Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que segons ell haurien d'haver fet alguna cosa més que informes interns.

També ha considerat que els que no n'haurien de ser responsables són els directors de les sucursals, perquè en molts casos també van comprar preferents i no coneixien la situació econòmica interna de la pròpia entitat, tot i que en tot cas és la justícia, reunint totes les proves, la que ha de dirimir si va ser o no una estafa.

De Alfonso ha opinat que la venda de preferents a particulars va ser com vendre moneda falsa, perquè no s'informava de la veritable naturalesa del producte, i que la seva denominació amagava el risc: "Es podien haver anomenat accions de molt baixa qualitat, i així ningú les hauria comprat".

Per resoldre el problema, s'ha mostrat partidari de tractar cas per cas i veure la indemnització corresponent per a cadascun d'aquests, i ha incidit que l'OAC no té competències sobre l'actuació de les entitats financeres, si no és que rebi una denúncia sobre un àmbit concret relacionat amb la participació pública en una entitat en qüestió.

L'OAC no té actualment cap procediment obert contra entitats financeres catalanes, després d'investigar en el passat retribucions milionàries de directius que van passar a mans dels jutjats o que es van arxivar per no detectar-se irregularitats, ha recordat.

Respecte a la bombolla immobiliària, ha opinat que ningú no podia preveure l'esclat de les hipoteques d'alt risc, i que les clàusules abusives de les hipoteques poden veure's com un comportament poc ètic, però no com un delicte.

Després de preguntar-se-li per Jordi Cañas (C's) sobre una denúncia contra l'Agència Catalana de Consum (ACC) per tràfic d'influències perquè va contractar els serveis d'un bufet d'advocats on treballa el fill del director de l'ens, De Alfonso s'ha limitat a revelar que el cas és en fase d'investigació sobre la versemblança de la denúncia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés