Publicat 13/8/2020 14:10:20 +02:00CET

Alcoa accedeix a ampliar les consultes de l'ERO fins al 28 de setembre mentre negocia la venda

José Antonio Zan en declaracions davant el Consello de Relacións Laborais abans de reunió entre comitè i Alcoa
EUROPA PRESS

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 13 ago. (EUROPA PRESS) -

Alcoa ha accedit aquest dijous a ampliar les consultes de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) fins al 28 de setembre, de manera que s'obre un període de sis setmanes en el qual la multinacional negociarà una venda de la planta d'alumini de Sant Cibrao a Liberty House.

Alcoa i el comitè d'empresa han acceptat aquest dijous en una reunió amb mediació a Santiago de Compostel·la la proposta llançada pel Govern central i la Xunta amb la finalitat de cercar una sortida a la fàbrica mentre se suspenen els acomiadaments.

A la sortida de la trobada, el president del comitè d'empresa, José Antonio Zan, ha volgut "agrair" el paper del Govern central i la Xunta per desbloquejar la situació, després que la setmana passada acabés sense acord el període formal de consultes.

El pla proposat per Govern i Xunta, suposa estendre sis setmanes les negociacions de l'acomiadament col·lectiu per 534 treballadors i que la multinacional nord-americana iniciï en aquest període un procés de venda a Alliance GFG --grup del que forma part Liberty House--, durant el qual haurà de mantenir l'activitat a la planta de Sant Cibrao.

A més, Alcoa es compromet a informar de manera regular a les parts implicades sobre l'evolució de les negociacions, que es canalitzaria a través d'una taula industrial amb representació del Govern central, la Xunta, els sindicats i el comitè d'empresa.

La proposta presentada el dimarts, i ara acceptada per Alcoa i comitè, passa per tractar de tancar les negociacions per a la venda i estableix com data límit el 27 de setembre.

Si no hi ha acord, s'emplaça a que el 28 de setembre finalitzi el període de consultes de negociació de l'ERO.

Arribat aquest dia sense acord de venda, s'abordaria entre representants d'Alcoa i els treballadors la possibilitat d'un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), "i, en cas de no arribar a un acord sobre l'ERTO, la implementació d'un acomiadament col·lectiu".

D'aquesta manera, es prossegueix amb un període de consultes que va arrencar el 25 de juny, mesos en què els treballadors han protagonitzat multitud de mobilitzacions en diferents localitzacions gallegues.