Actualitzat 23/10/2011 14:11

Alcalde del PSC es desmarca de la tesi del partit i qüestiona la immersió lingüística

Josep Lluís López (PSC), Alcalde De Cànoves I Samalús (Barcelona)
AYTO.CÀNOVES I SAMALÚS

Demana "debatre-ho tot" i defensa una educació meitat en català meitat en castellà

BARCELONA, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

L'alcalde socialista de Cànoves i Samalús (Barcelona), Josep Lluís López, s'ha desmarcat de la tesi oficial del seu partit i ha qüestionat obertament el model educatiu d'immersió lingüística en català.

Ho ha dit en una entrevista d'Europa Press, dies després que al ple d'aquest municipi del Vallès Oriental, el PSC votés juntament amb el PP en contra d'una moció a favor de la immersió lingüística, que va sortir endavant amb els vots de CiU, ERC, EPM i un partit independent, segons va avançar 'El 9 Nou'.

López ha indicat que "aquí no tot val" i ha considerat que cal complir la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que demanava canvis en el model d'immersió lingüística.

"Les sentències s'han de complir ens agradin o no", ha indicat López, que ha admès que des de la federació del PSC de la seva comarca, el Vallès Oriental, li van trucar per retreure-li el sentit del seu vot.

"Aquí no estem acostumats que ningú se surti del guió", ha dit López, que ha defensat la llibertat de pensament dins del seu partit, i ha afegit que el que fa és dir en públic el que molta gent pensa en privat.

"El més equitatiu, des de l'òptica d'una força d'esquerres, és que hi hagi un model de 50% de classes en català i 50% de classes en castellà a l'escola", ha assegurat López, que ha indicat que en cap cas defensa que s'escolaritzi en línies diferents l'alumnat català en funció de l'idioma, ja que això seria segregar.

"La immersió s'utilitza com una arma llancívola", ha dit López, i ha precisat que després de la votació al ple, va ser felicitat per molts ciutadans pel seu posicionament.

"La llengua s'usa com a arma llancívola i no hi ha catalans bons i dolents. Es tracta de complir una sentència", el que s'ha de fer en un estat de dret, ha afegit.

Ha indicat que aquestes tesis les fa a partir de les seves conviccions personals, que no pot "trair", i ha indicat que aquestes reflexions no el converteixen en "anticatalà" en cap cas.

"Estic en contra de la universitat ideològica i debatre no és dolent. Hem d'obrir una reflexió" ja que no pot ser que la presència del català en les aules sigui un tabú, ha declarat.

"Sense cap tipus d'acritud, cal poder parlar de tot, i quan no es pot discutir sobre un tema és que hi ha un problema", ha afegit.

López també ha assegurat que és paradoxal que "aquí no passi res" pel fet que molts municipis catalans hagin aprovat en els seus plens que se senten moralment exclosos de la Constitució espanyola després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut.

L'alcalde ha indicat que la Constitució distingeix entre el castellà, que és llengua oficial, i la resta de llengües que són cooficials, per la qual cosa "hi ha una discriminació" a favor de la primera llengua, i si es vol una unitat plena entre els diferents idiomes, la Llei Fonamental s'hauria de reformar.