Actualitzat 23/09/2015 10:32

Albiol diu que a la gent no li preocupa "el debat jurídic" de la nacionalitat"

Creu que qui fa el ridícul és Mas i admet que el debat Margallo-Junqueras té "morbo" però no sap si ho veurà

MADRID, 23 set. (EUROPA PRESS) -

El candidat del PP a la Generalitat, Xavier García Albiol, ha afirmat aquest dimarts que la preocupació de la gent a Catalunya no és "aquest debat jurídic" sobre si, en cas d'independència, podrien conservar la nacionalitat espanyola, sinó què passarà amb els seus estalvis o amb la seva pensió, o si la seva empresa decidiria o no anar-se'n.

En una entrevista a RNE recollida per Europa Press, Albiol s'ha expressat així després que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, afirmés dimarts en Onda Cero que no sabia i que no volia entrar en disquisicions sobre aquest assumpte.

"Segurament si aquest tema s'hagués pogut explicar de manera clara hauria generat menys controvèrsia", ha reconegut García Albiol, però, tot i això, ha defensat que aquesta polèmica "ni treu ni aporta" perquè creu que "el debat del carrer va d'una banda i el polític-mediàtic per un altre".

A més, ha optat per subratllar que és el president català, Artur Mas, qui no té problema en "fer el ridícul", i ha criticat que parli "com un indi" o digui que "farà una botifarra als inversors" o que "no pagarà el deute".

ESBRONCADES A REUS

D'altra banda, s'ha referit a les esbroncades que va patir dimarts al costat de Rajoy a Reus (Tarragona) i ha dit que està detectant "certa tensió" motivada pel debat independentista, d'una magnitud molt més gran que en temps passats.

Segons la seva opinió, una de les coses que Mas deixarà quan abandoni la política és "una fractura de la societat catalana" que costarà molt de tancar.

Sobre el debat que mantindran aquesta nit el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reconegut que "té morbo", però més per als polítics i opinadors que per a la gent, i no sap si ho veurà.

"No em veig ni a mi mateix, com per veure debats d'un altre", ha justificat, afirmant que és "un debat més dels quals hi ha en campanya".

Albiol ha relatat que Margallo va consultar amb ell abans d'acceptar el debat i ell li va respondre que li semblava bé si era sobre les conseqüències d'una hipotètica sortida de Catalunya de la UE.

Ha dit d'ell que és "una persona intel·lectualment molt enriquidora", creu que pot ser "molt didàctic" i se sentirà "molt ben representat".

Respecte a la intenció del cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, d'organitzar una vigília per la unitat d'Espanya, ha dit que el respecta igual que respecta que altres bisbes, a Catalunya, "barrejant religió i política" facin "proclames a favor de la independència". "No m'agrada però ho he d'acceptar", ha dit.

D'altra banda, ha titllat de "bomber piròman" el candidat d'UDC, Ramón Espadaler, que ha apostat per un govern català "reformista" en què no estigui el PP. Albiol ha recordat el seu suport, fins fa ben poc, al Govern de Mas que ha aprovat les estructures d'Estat i les "ambaixades" a l'exterior i ha confiat que si UDC finalment obté representació al Parlament com a mínim segui a parlar amb els constitucionalistes.

UN GOVERN NO INDEPENDENTISTA EN FUNCIÓ DELS RESULTATS

Preguntat llavors si donaria suport a la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, com a presidenta de la Generalitat si els no independentistes tenen majoria absoluta i ella és la més votada, ha demanat esperar a conèixer les dades reals i ha assegurat que "en funció dels resultat electorals" ell no "posarà cap dificultat".

També ha deixat clar que ell estaria disposat a formar part d'un govern però ha recordat que fins ara tant el PSC com C's han rebutjat les ofertes del PP d'anar tots junts.

Pel que fa al rebuig que ha manifestat Catalunya sí que és pot, ha reconegut que per a ell seria "bastant complicat" arribar a un acord amb ICV i amb Podem, al qual ha acusat d'haver "assaltat" ajuntaments com el de València, el de Madrid o el de Cadis, però ha insistit que tots han de seure a parlar.

A més, ha titllat d'"autèntica vergonya" que l'Ajuntament de Barcelona es proposi esborrar noms borbònics dels carrers de la ciutat. "Ni l'Ajuntament de Barcelona podia haver caigut tan baix ni aquesta senyora (l'alcaldessa, Ada Colau), podia aspirar a cavar tan alt", ha dit.

Finalment, ha insistit que "amb la perspectiva del temps", ara creu que no hauria recollit firmes contra l'Estatut català reformat el 2006, però ha assumit que en aquell moment el PP ho va fer i ell hi va donar suport, així que "d'aigua passada, molí no en mou".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés