Albiach es perfila com la candidata dels comuns perquè Catalunya protagonitzi el diàleg

Publicat 14/2/2020 12:57:24CET
La líder dels comuns en el Parlament, Jéssica Albiach
EUROPA PRESS

Critica ERC, PSC i JxCat i creu que no hi haurà normalitat si hi ha independentistes presos

BARCELONA, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha defensat aquest divendres ser la candidata dels comuns a les eleccions catalanes, i ha assegurat que els comicis no decidiran entre un Govern més de dretes o d'esquerres, sinó entre si Catalunya "és protagonista de la nova dècada" i del diàleg o si continua en el passat i el bloqueig, segons ella.

"Cal construir una alternativa catalanista, progressista, feminista i verda per superar la fórmula de Govern de JxCat i ERC, que està esgotada", ha proclamat la també coordinadora dels comuns, que de moment no tenen cap altre candindat en el procés de primàries que es tanca a les 16.00 hores d'aquest mateix divendres, per la qual cosa es perfila com a guanyadora.

Albiach ha sostingut que, "després d'anys de molta tensió i judicialització", s'està obrint una nova etapa a l'Estat amb un Govern progressista, i creu que aquest canvi s'ha de portar a Catalunya per deixar enrere una dècada d'austeritat i enquistament del conflicte polític, ha dit.

"Volem portar aquesta nova dècada al Parlament i a la Generalitat", ha proclamat Albiach, que ha dit que l'actual Govern de JxCat i ERC s'ha caracteritzat pel desgovern i no té un full de ruta.

Acompanyada dels dirigents dels comuns, ha cridat a trencar blocs polítics i ha afirmat que JxCat no ha d'estar al Govern si es vol obrir una nova etapa a Catalunya, i després ha criticat ERC i també el PSC, partit que creu que està buscant votants de Cs i podria recórrer a la "lògica de blocs" per fer-ho, ha dit.

Sobre ERC, ha assegurat que als republicans els tremolen les cames a l'hora de prendre algunes decisions, per la qual cosa podrien tornar a "investir un altre Quim Torra", amb referència al president del Govern, que anunciarà la convocatòria de les eleccions un cop el Parlament aprovi els pressupostos catalans.

Ha avisat que no es pot normalitzar que hi hagi dirigents independentistes a la presó, cosa que ha qualificat d'anomalia democràtica de primer ordre, i ha assegurat que, mentre continuïn a la presó, no podrà haver-hi "un diàleg real per a una confrontació de projectes en clau democràtica".

Sobre si creu que el diàleg entre el Govern i l'executiu central ha d'incloure un mediador, ha afirmat que aquesta opció "tenia cert sentit" quan es plantejava dialogar amb el PP perquè creu que no oferia cap garantia, però ha dit que ara és innecessari i que no ha de ser un impediment perquè la taula comenci a treballar.

Pel que fa al procés d'articular la candidatura dels comuns i de si ho faran amb Podem --aquestes primàries són només per CatComú--, ha confiat que podran confeccionar una "àmplia aliança per concórrer en les eleccions", però que Podem haurà de fer el seu procés intern, segons Albiach, que forma part de la direcció estatal de Podem.

MÉS PAÍS

Sobre la possibilitat que Més País concorri en les eleccions catalanes, ha dit que el projecte de l'exdirigent de Podem Íñigo Errejón hauria de fer un exercici de responsabilitat, perquè no és el moment de dividir, segons ella: "El que volen representar ja ho representem nosaltres".

Ha assegurat que, ara com ara, no s'han posat en contacte amb els impulsors de la candidatura, però els ha convidat a fer una reflexió sobre si és una bona idea que es presentin als comicis de Catalunya.

Albiach ha defensat una "proposta ecofeminista pel canvi", perquè creu que és la millor eina per combatre l'emergència climàtica, i ha recordat que el procés de primàries es tancarà l'1 de març amb una votació --encara que, si finalment només hi ha una candidata, es proclamarà el 26 de febrer--.

Contador