Actualitzat 4/2/2020 11:11:58 +00:00 CET

Albiach concorrerà a les primàries per ser candidata a la Generalitat

EUROPA PRESS

Dubta que ERC vulgui governar amb JxCat: "El projecte entre ERC i JxCat està esgotat"

BARCELONA, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha anunciat que farà "un pas endavant" i es presentarà al procés de primàries de la formació per elegir la candidata del partit a presidir la Generalitat en les properes eleccions catalanes.

En una entrevista d'Europa Press, Albiach ha explicat que ha pres aquesta decisió després d'escoltar diversos actors del territori i de l'organització, i que ho ha fet amb l'objectiu de "continuar consolidant el projecte i continuar la tasca" que estan duent a terme.

Els comuns reuniran aquest dissabte el seu Consell Nacional perquè fixi el calendari d'aquest procés de primàries per elegir candidat a la Generalitat, que es tancarà el 29 de febrer, quan se'n coneixerà el vencedor.

Albiach ha recordat que, en paral·lel, faran un procés per confeccionar la llista, que creu que ha d'incloure "una clara aposta continuista", perquè l'equip ha funcionat en aquesta legislatura, que a més ha estat més curta de l'habitual: durarà uns dos anys i mig en lloc de quatre, ha ressaltat.

"Hem demostrat que estem fent una bona feina al Parlament", per la qual cosa fa aquesta aposta continuista, a la qual creu que han de sumar-se altres perfils per tal d'enriquir la candidatura, i que encara estan valorant la possibilitat d'incloure-hi o no independents.

Albiach ha sostingut que Catalunya té dos desafiaments que considera clau: "Liderar el canvi que s'està produint a l'Estat" amb el nou Govern central, i convertir-se en un referent a nivell estatal i europeu de la lluita contra l'emergència climàtica.

CRÍTIQUES A JXCAT I ERC

Pel que fa a la possibilitat que ERC i JxCat vulguin tornar a pactar un Govern, ha dit: "Crec que ERC diu això perquè estem en un context de campanya electoral, però és evident que el projecte entre ERC i JxCat està esgotat".

"ERC ha de decidir si s'emancipa de JxCat i de l'espai convergent d'una vegada per totes, i si aposta per un Govern progressista, que és el que necessita Catalunya", ha proclamat la també coordinadora dels comuns, que ha dit que els errors han de servir perquè no es repeteixin.

Sobre si els comuns podrien donar suport a un Govern d'ERC i JxCat, ha advertit que tenen un "projecte antagònic al de JxCat, que està més vinculat al passat i al bloqueig que no pas al futur i a la construcció d'una Catalunya feminista, social i verda".

El president del Govern, Quim Torra, va decidir després d'aquests desacords entre els socis de Govern convocar eleccions un cop s'aprovin els pressupostos catalans, per la qual cosa els comicis podrien celebrar-se a partir de mitjans de maig.