Actualitzat 31/8/2020 11:43:08 +00:00 CET

Albiach demana que els PGE no s'utilitzin amb finalitats electoralistes i partidistes

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, aquest dilluns 31 d'agost, en roda de premsa.
EUROPA PRESS

Adverteix que "hi ha una altra divisió dins el Govern" després de la denúncia del PDdCAT contra JxCat

BARCELONA, 31 ago. (EUROPA PRESS) -

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat aquest dilluns que els pressupostos generals de l'Estat (PGE) no s'utilitzin com eines electoralistes i partidistes en l'actual context de crisi social pel coronavirus.

"ERC no vol aprovar aquests pressupostos abans de les eleccions catalanes, per tant, aquí sí que els estaria utilitzant com una eina electoralista", ha dit en una conferència de premsa, en la qual ha demanat als republicans que estiguin disposats a fer costat als PGE per frenar l'extrema dreta.

En aquest sentit, ha demanat que els PGE prioritzin blindar els serveis públics, reforçar el mercat de treball amb una aposta clara per la transició ecològica i lluitar contra la precarietat dels joves, després d'avisar que 7 de cada 10 joves s'han vist obligats a reduir la despesa en alimentació des de l'inici de la crisi.

Així, ha demanat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que estudiï els PGE juntament amb Podem i amb les entitats socials per buscar acords que donin una sortida social i progressista a la crisi del coronavirus.

"DIVISIÓ DINS EL GOVERN"

"Hi ha una altra divisió dins el Govern", ha dit Albiach sobre ERC, JxCat i el PDeCat, i ha advertit que hi ha una relació més distant entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, després que el PDeCAT hagi denunciat el nou partit de Puigdemont per la propietat de les sigles de JxCat.

Així, ha instat el Govern a convocar eleccions un cop tingui encarrilada la gestió dels possibles rebrots de cara a la tardor perquè "no seria una bona notícia que les properes eleccions de Catalunya les convoquès el Tribunal Suprem".

Sobre la celebració de la Diada l'11 de setembre, tot i que ha defensat el dret a manifestació i ha confirmat la participació dels comuns en els actes oficials, ha demanat vetllar per la salut pública i s'ha mostrat contrària al posicionament de l'ANC en relació amb la jornada.

TORNADA A L'ACTIVITAT DOCENT

D'altra banda, el diputat dels comuns i portaveu del grup en la Comissió d'Educació del Parlament, Marc Parés, ha criticat la incertesa de pares, alumnes i professors de cara a la tornada a les escoles i ha criticat la falta d'"acords i planificació" entre els departaments implicats.

En aquest sentit, ha demanat garantir la presencialitat dels alumnes amb mesures de seguretat i ha posat en valor que la interacció a les aules no es pot canviar per la virtualitat perquè, a més de reduir desigualtats i ser un element integrador, permet la conciliació familiar.

D'altra banda, ha demanat que es donin directrius i recursos per garantir l'educació dels alumnes que es vegin obligats a fer quarantena, a més d'un increment de la plantilla, retirar la sisena hora als centres de màxima complexitat i la reducció de les ràtios d'alumnes a les aules.

Per això, Parés ha retret que les administracions "perdin una oportunitat" d'impulsar canvis estructurals i innovadors en l'àmbit pedagògic i tecnològic atès el context canviant arran de la crisi del coronavirus.

Contador