Alberto Núñez Feijóo sosté que prefereix noves eleccions a "un govern de Podem, l'independentisme i Sánchez"

Publicat 29/12/2019 11:11:11CET
El president de la Xunta de Galícia, Alberto Nuñez Feijóo, durant la seva entrevista a Europa Press a la delegació de la Xunta d'Orense / Galícia (Espanya).
ROSA VEIGA /EUROPA PRESS

Diu que "el PP s'hagués assegut amb Sánchez per veure si realment es possible un pacte d'investidura" i defensa que Casado "està a l'alçada" "ERC no només condiciona, sinó que ho fa de manera pública i notòria per fer palesa la humiliació", denuncia el president gallec

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 29 des. (EUROPA PRESS) -

El president de la Xunta i del PPdeG, Alberto Núñez Feijóo, diagnostica una "inestabilitat política històrica en el conjunt de la nació" i una "ruptura de l'estatus jurídic, constitucional i institucional que hi ha a Espanya". "Entre un govern de Podem, l'independentisme i Pedro Sánchez i una oportunitat perquè els espanyols tornin a decidir, jo em quedo amb la segona opció", es decanta en aquesta conjuntura.

En una entrevista concedida a Europa Press, Feijóo sosté que "no té sentit anar cap a llocs foscos i que recorden al passat", amb un govern de coalició del PSOE amb un partit "d'una ideologia absolutament tranuitada i ineficaç com Podem", i censura que "la clau del govern la tinguin dos partits polítics que no volen formar part d'Espanya".

El dirigent popular opina que Podem "no és la solució per cogovernar Espanya en moments de desacceleració econòmica i d'una crisi territorial tremenda" i retreu a Sánchez que hagi "canviat d'opinió" sobre uns socis que, abans de les eleccions de novembre, veia que provocarien "tenir dos governs en un i que la seva política econòmica i el seu missatge econòmic serien molt perjudicials per als interessos espanyols".

"Si Pedro Sánchez s'assegués i demanés al PP fer un govern de més de 200 diputats seria un primer ministre homologable a la resta de primers ministres europeus", afirma Feijóo.

"EL PP S'HAGUÉS ASSEGUT AMB SÁNCHEZ"

Davant dels "sis mesos de mentida continuada" de Sánchez, Feijóo defensa que el seu partit continua sent "el mateix PP que va oferir el pacte i la coalició de govern l'any 2015-2016 com a força més votada i que s'hagués assegut amb Sánchez per veure si realment es pot fer un pacte d'investidura".

Sobre si el president del PP, Pablo Casado, hauria de prendre la iniciativa, Feijóo defensa que "en tot moment que el candidat a la Presidència despenja el telèfon, s'hi posa, i parla amb ell cada vegada que l'han trucat". En aquest punt, s'empara que "l'al·locució de Casado el mateix diumenge (electoral) va ser mesurada, no tancant portes a res" i recorda que ell mateix, "a les portes de Génova", va apostar per la gran coalició PP-PSOE.

Preguntat per si ha aconsellat a Casado fer un pas endavant en aquest sentit, Feijóo respon: "El president i jo hem parlat bastant sobre això. I a mi el president Casado mai no m'ha transmès que si Sánchez el truca per buscar una governabilitat li dirà que no". "Posar la càrrega en la persona amb qui en cap cas es vol parlar em sembla que és una humiliació", ha justificat.

"Nosaltres som un partit d'Estat. Quan hem tingut l'ocasió de ser la llista mes votada li hem ofert en els anys 15 i 16 dues opcions: o un pacte d'investidura o una coalició de govern. A les dues va contestar de la mateixa manera: no és no. I aquell 'no és no' és el mateix del novembre del 2019. És el mateix autor i el mateix comportament polític: amb el PP no. Podem humiliar-nos cada 15 minuts, però si amb el PP no, doncs llavors serà que no", ha argumentat Feijóo.

UN CASADO "A L'ALÇADA" TOT I QUE AMB RESULTATS "NO BONS"

Malgrat que Génova mai va avalar públicament la proposta del president de la Xunta d'una gran coalició per governar Espanya i aturar el preacord del PSOE amb Podem, Feijóo defensa la feina de Pablo Casado i creu que "està a l'alçada" del moment polític actual.

"Ningú de bona fe podrà responsabilitzar el PP del pacte entre el PSOE i Podem. I ningú no pot responsabilitzar el PP d'aquest pacte del PSOE i Podem sustentat en ERC. Ningú ens farà responsables d'això, ni tan sols tot l'aparell mediàtic del PSOE. Per tant, és clar que està a l'alçada", ha respost en ser preguntat pel president del PP.

En la seva opinió, en les eleccions de novembre els resultats electorals del PP "no són bons", però veu "un balanç bastant més satisfactori que a l'abril" perquè els populars van aconseguir recuperar "una fase ascendent i una fase d'esperança".

Sobre aquest assumpte, admet que "un PP amb cinc milions de vots no té bons resultats", però destaca que es va aconseguir que el seu partit augmentés els suports mentre que van baixar els del PSOE i els populars van ocupar "l'espai de centre dreta", perquè Ciutadans "passa de ser un partit amb possibilitats a ser un partit en descomposició".

EL VISTIPLAU "D'UN PRES I UN FUGIT"

Al retret a Sánchez d'haver "canviat" d'opinió sobre Podem, el president gallec afegeix que permeti que Espanya depengui "del vistiplau d'un pres i d'un fugit". "No té sentit que a l'Advocacia de l'Estat, de manera pública i notòria, se la dirigeixi des d'una presó o des d'un dirigent polític que ni tan sols vol tornar al seu país perquè sap que té un judici pendent", ha emfatitzat.

Per Feijóo, és "evident" que l'Advocacia de l'Estat està sotmesa a pressions polítiques, tot i que el termini per presentar les al·legacions a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras conclou el 2 de gener, perquè "ho ha dit ERC: que no hi ha govern si l'informe no conté els gestos necessaris que consideri oportuns".

"ERC no només condiciona, ho fa de manera pública i notòria perquè es noti la humiliació", destaca en recordar que la formació catalana "està complint" que la investidura aniria al gener. Sobre aquest assumpte, subratlla que "no hi ha precedents en 41 anys de democràcia" que algun president, "des de Suárez fins a Rajoy, que ni tan sols s'hagi plantejat la possibilitat de governar amb partits independentistes".

Davant això, Feijóo considera que el partit del puny i la rosa s'ha convertit en un grup de socialistes al voltant de Pedro Sánchez que volen liquidar el PSOE que ha estat tan útil en la democràcia espanyola". Sobre aquesta qüestió, detecta "un PSOE desdibuixat", que només "manté les sigles".

Contador