Publicat 29/09/2021 12:10

Albares diu que perqu el catal sigui oficial a la UE caldria una reforma dels tractats que no es preveu

Arxiu - El ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares
A. Pérez Meca - Europa Press

MADRID, 29 set. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, José Manuel Albares, ha aclarit aquest dimecres que perqu el catal i la resta de llengües cooficials d'Espanya puguin ser oficials en el si de la UE caldria una reforma dels tractats que ara com ara no est prevista.

Així s'ha expressat després que la diputada d'ERC Marta Rosique li ha preguntat si el Govern central demanar que el catal sigui oficial a la UE, després d'assegurar que al seu partit l'amona "la pervivncia de la llengua catalana", "símbol de resistncia popular" i que és el patrimoni que enllaa els catalans "amb els que van lluitar i lluitaran".

Albares ha recordat que ja el 2004, amb José Luis Rodríguez Zapatero com a president, el Govern central va sollicitar l'oficialitat de totes les llengües cooficials i el Consell "va assenyalar que els tractats actualment vigents no ho permeten". "Aconseguir la oficialitat comportaria una reforma d'aquests tractats", cosa que en aquests moments no est previst, ha puntualitzat.

El ministre ha assegurat que "el govern considera un gran valor la riquesa cultural i lingüística d'Espanya i la defensa sempre dins i fora", per aix duu a terme una intensa tasca perqu es reconegui el catal i la resta de llengües cooficials "en altres institucions".

Així, durant "governs socialistes" s'han signat acords amb el Comit de les Regions, la Comissió Europea, el Consell, el Consell Econmic i Social o el Defensor del Poble grcies als quals els ciutadans s'hi poden comunicar i rebre respostes en aquestes llengües.

En tot cas, Albares ha assegurat a Rosique que pot comptar amb ell "per promoure l'ús del catal, el basc i el gallec a les institucions europees", si bé la diputada d'ERC no s'ha donat per satisfeta i ha assegurat que amb aquest pas "no n'hi ha prou", per la qual cosa ha reclamat "voluntat política" per demanar al Consell que l'oficialitat del catal s'inclogui en els tractats.

En aquest punt, Rosique ha acabat la intervenció parlant en catal per criticar les "amenaces constants" que ha patit els darrers anys i ha advertit: "Encara som a temps de revertir-ho". Les seves paraules han fet que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, li hagi retret el gest si "el seu principal objectiu és que el ministre l'entengui perqu pugui respondre la seva pregunta".

Finalment, Albares ha reiterat que "no hi ha perspectives de reforma dels tractats" i que de la mateixa manera que el catal, a la UE hi ha 60 llengües més que no seran oficials en el bloc, malgrat que ha reiterat que "aquest govern far costat a la diversitat lingüística".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés