Albano-Dante Fachin defensa un Podem independent per no caure en el "sucursalisme" del PSC

Publicat 24/4/2016 11:09:31CET
El diputado de SiQueEsPot Albano Dante Fachín (Podem)
EUROPA PRESS

Veu continuista la candidatura de Raimundo Viejo i demana "mirar endavant"

BARCELONA, 24 abr. (EUROPA PRESS) -

El candidat a liderar Podem Albano-Dante Fachin ha defensat que el partit a Catalunya no depengui de la direcció estatal, per no caure "en el sucursalisme" del PSC.

"Una de les coses que més ha perjudicat l'acció política del PSC és aquesta dependència", ha advertit en un entrevista d'Europa Press, i ha defensat la seva candidatura HoPodemTot com un projecte que creu en la plurinacionalitat també de portes endins.

Per això insisteix que no acceptaran que el que hagi de ser Podem "vingui dictat des d'altres llocs" i ha recordat que el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el secretari d'organització, Pablo Echenique, ja van dir que seran neutrals a les primàries catalanes, encara sense data.

Considera que en altres processos no ha existit tanta neutralitat, per la qual cosa la neutralitat actual de tots dos reflecteix "com ha madurat l'organització", referint-se que els inscrits de Podem estan ara més empoderats que abans.

Sobre la data de les primàries, Fachin ha explicat que s'acordarà amb Echenique --encarregat de fixar-la-- en consens amb les candidatures que es presentin.

Ha afegit que Echenique ja va aclarir en la seva última visita a Barcelona que el Consell Ciutadà Autonòmic s'elegirà amb llistes obertes i no el formarà una sola llista, sinó que els inscrits podran votar persones de diversos projectes perquè formin part del consell.

"NO HI HA INGERÈNCIES NI BARONS"

"No hi ha ingerències ni 'barons' ni trucades des de l'estatal", assegura, i diu no saber si és 'pablista' o 'errejonista' ni vol saber-ho.

"Tot l'assumpte dels 'barons', els que manen, els que pressionen, Susana Díaz que es vol carregar a no sé qui... a Podem no es percep", afirma el candidat.

"FER COSES DIFERENTS"

Fachin ha recordat que Podem viu en interinitat des d'octubre quan Gemma Ubasart va dimitir com a secretària general, i ell és crític amb l'anterior directiva: "Quan parlem de canvi hem de veure què s'ha fet fins ara, i entenem que no s'han fet les coses bé".

"Sense ànim de mirar enrere, entenc que hem de fer coses diferents i mirar endavant", ha dit, després de recordar que a les candidatures que opten a liderar Podem hi ha membres de l'anterior direcció.

Sobre la candidatura de Viejo --la tercera fins ara és la de Jéssica Albiach--, Fachin opina que, tot i que parla d'impulsar el canvi', al seu equip hi ha l'exsecretari d'organització i l'exsecretari de moviments socials, amb els quals no es van resoldre una sèrie de problemes, en al·lusió a Marc Llaó i Óscar Guardingo.

Fachin considera que la seva pròpia candidatura representa l'aposta per la participació que l'anterior direcció "no va treballar", segons ell, per la qual cosa proposa obrir el debat als inscrits.

La seva aposta per la participació inclou la manera com Podem se sumarà a la confluència estable que planteja l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (BComú), a la qual també es preveuen sumar ICV i Equo, i Fachin promet sotmetre al vot "qualsevol dificultat" que es trobin construint el nou projecte d'esquerres.

LA CUP, "INCOMPATIBLE"

Pel que fa a la CUP, assumeix que l'estratègia que la formació ha escollit per resoldre l'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya és "incompatible" amb la del referèndum que defensa Fachin i que considera que ha anat guanyant pes, per la qual cosa els emplaça a canviar l'estratègia.

"Si estan trobant dificultats per portar a terme la seva estratègia original amb JxSí, pot ser que la CUP hagi de fer un plantejament" i col·laborar en el referèndum al costat dels partits amb els quals diuen compartir tantes idees, en al·lusió al grup de SíQueEsPot al Parlament.