Publicat 19/12/2019 18:44:26 +01:00CET

Airbnb celebra la sentència del TUE i es compromet a col·laborar amb alcaldes europeus

La plataforma Airbnb
FLICKR - Archivo

BARCELONA, 19 des. (EUROPA PRESS) -

Airbnb ha rebut amb satisfacció aquest dijous la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE), que ha dictaminat que no se li pot exigir regular-se segons les normes que s'apliquen als agents immobiliaris, i s'ha compromès a col·laborar amb alcaldes europeus per continuar amb la gestió.

Un dels fundadors de la plataforma, Nathan Blecharczyk, en una missiva dirigida a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que també ha enviat als alcaldes de Madrid i València, així com a altres governants municipals de grans ciutats europees, ha defensat el 'home-sharing' i ha sostingut que volen ser bons socis per a totes les urbs.

"Volem ser bons socis per a totes les ciutats i localitats en què operem, motiu pel qual acollim i defensem les regulacions que són justes, i creiem que unes normatives clares són bones notícies per a tothom", ha afirmat la plataforma.

Per Airbnb, no hi ha dubte que el seu cas sempre ha consistit en "com s'hauria de regular" la seva plataforma, i no de si s'hauria de regular.

"Les ciutats poden i han de tenir les seves pròpies normes sobre 'home-sharing', sent clares i d'acord amb els temps actuals", ha sostingut, i ha recordat que han treballat amb governs i autoritats de tot el món en mesures que ajudin als amfitrions a compartir les seves cases, complir amb les normes existents i afrontar les seves obligacions tributàries.

La plataforma ha defensat que ja han treballat amb més de 500 governs i autoritats en àmbit global i han aconseguit acords per recaptar més de 2.000 milions de dòlars en taxes turístiques per als amfitrions i els viatgers.

Airbnb ha assegurat que la seva plataforma i la comunitat de viatgers i amfitrions han aportat "significants beneficis" per a Barcelona i Catalunya, perquè el 2018 aquests van crear més de 1.672 milions d'euros d'impacte econòmic directe a la comunitat autònoma, dels quals 1.046 van ser per a Barcelona.

A més, ha recordat que el juny del 2018 van presentar una eina tecnològica per ajudar als amfitrions a complir amb la regulació turística a Barcelona i Catalunya: "Seguim desitjosos de continuar amb aquesta estreta relació amb les autoritats a Barcelona i Catalunya".

"Volem assegurar-nos que la nostra plataforma serveix per a tothom i que continuarem col·laborant de manera estreta en solucions innovadores davant els reptes als quals s'enfronten actualment les ciutats, alhora que continuem treballant per crear noves fonts d'ingressos per a les famílies, els comerços i les comunitats locals", ha afegit.

SENTENCIA

La sentència del TUE també ha qualificat la plataforma com a "servei de la societat de la informació", que recull la Directiva 2000/31 sobre el comerç electrònic.

La sentència prové d'una demanda de l'Associació per a l'Allotjament i el Turisme Professional de França (Ahtop) contra Airbnb Ireland en assenyalar que la llei immobiliària francesa (Loi Hoguet), s'havia d'aplicar als serveis de la plataforma, a la qual considera un "agent immobiliari".

L'Ahtop sostenia que aquesta societat no es limitava a posar en contacte a dues parts gràcies a la plataforma, sinó que exercia una activitat d'agent immobiliari sense estar en possessió d'una targeta professional, infringint d'aquesta manera la 'Llei Hoguet', aplicable a França a les activitats dels professionals del sector immobiliari.