Publicat 25/04/2014 12:38

El Parlament rebutja el pla de l'Ebre amb el suport de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha rebutjat aquest divendres el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre (PHCE) que el passat 28 de febrer ha aprovat el Consell de Ministres, amb el vot de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP, mentre que PP i C's ho han recolzat.

La moció considera que aquest pla és perjudicial des d'un punt de vista mediambiental, posa en perill el Delta de l'Ebre al no garantir-se el cabal mínim del riu i els sediments necessaris per evitar el seu salinització, i a més vulnera les normatives comunitàries.

La moció l'ha promoguda ICV-EUiA i segons la seva diputada Hortènsia Grau, cal que a Catalunya hi hagi "un acord de país per preservar" el cabal mínim del riu Ebre per garantir la supervivència del delta.

"La reducció del cabal incrementarà les problemàtiques i contradiu amb la missió de les administracions públiques de millorar l'estat de conservació dels hàbitats naturals", ha opinat el diputat d'ERC Lluís Salvadó.

Segons el diputat de la CUP Quim Arrufat, el PHCE posa de manifest que l'Estat segueix actuant a nivell hídric "amb polítiques franquistes", mentre que la parlamentària de CiU Meritxell Roigé ha tornat a reivindicar la interconnexió de la xarxa d'aigües catalana amb el riu Roine (França), ja que actualment no està garantit el subministrament en el cas d'una forta sequera.

El socialista Jordi Terrades ha demanat a la Generalitat que "participi activament" en la revisió del PHCE, que haurà d'aprovar-se l'any 2015, i que allà es defineixin els cabals mínims que segons el parer dels experts, ha de tenir el riu per garantir la qualitat de l'aigua i la protecció efectiva del delta.

Matías Alonso (C's) ha instat els partits polítics "a no utilitzar l'aigua com una arma política, per ser un ben primordial" i Rafael Luna (PP) ha assegurat que el seu partit està disposat a debatre sobre cabals.

El diputat popular ha afegit que el que ha fet el Govern espanyol ha estat continuar amb el treball que va començat en l'etapa del PSOE: "No hem tocat res", pel que ha lamentat l'actitud dels socialistes.

LÍNIA 9 I QUART CINTURÓ

D'altra banda, el ple ha aprovat una moció del PSC per la qual la Generalitat es compromet a tancar les negociacions que permetin acabar el 2014 el tram de la L9 del metro de Barcelona entre Zona Universitària i la T-1 de l'Aeroport del Prat perquè estigui operatiu el 2016, estudiar un pla de finançament per finalitzar el tram de la mateixa línia entre Maragall i Zona Universitària abans del 2020, i encarregar un estudi sobre la connexió entre els dos tramvies de Barcelona --Trambaix i Trambesòs-- en consens amb el seu Ajuntament.

La Generalitat també haurà d'instar el Govern espanyol a desenvolupar un nou model aeroportuari de gestió descentralitzada que garanteixi una participació determinant de l'executiu català a l'Aeroport del Prat, i li exigirà celeritat en les obres de l'estació de la Sagrera perquè tant aquesta com la de Sants es connectin amb l'aeroport el 2017.

El Parlament també ha aprovat una moció del PP per la qual s'impulsarà i millorarà la connectivitat tant en transport públic com en privat dels polígons i zones industrials per potenciar la seva competitivitat i reprendre les negociacions amb el Ministeri de Foment per a consensuar el disseny definitiu del quart cinturó (B-40) a la comarca del Vallès Oriental (Barcelona).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés