Publicat 10/12/2015 13:55

AI avisa que els polítics tenen "una bona agenda pendent" en drets humans

Alerten que combatre el terrorisme no ha d'afectar la llibertat d'expressió

BARCELONA, 10 des. (EUROPA PRESS) -

El director de la secció espanyola d'Amnistia Internacional, Esteban Beltrán, ha avisat que els polítics candidats al 20D tenen "una bona agenda pendent" en matèria de drets humans a Espanya, que han retrocedit en matèria de llibertat d'expressió, i encara amb assignatures pendents del franquisme, com els desapareguts que ha criticat l'ONU.

En declaracions a Europa Press, Beltrán ha destacat --amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans aquest dijous-- que a Espanya hi ha situacions que "cal afrontar com més aviat millor", com els més de 700.000 immigrants sense targeta sanitària, que no poden tractar malalties infeccioses, i el dret a l'habitatge, que ha perillat amb la crisi econòmica.

Ha criticat el retrocés en la llibertat d'expressió que ha significat la Llei de Seguretat Ciutadana --la 'Llei Mordassa'--, que "amplia els poders policials sense salvaguardes a les persones", i que recull els impediments de l'anterior Llei de llibertat de reunió, que impedeix les manifestacions espontànies.

Beltrán ha observat en la legislació una tendència restrictiva, de "dissuadir la protesta", que deixa les autoritats com a àrbitres i ha avançat que quan es compleixi un any faran un balanç de l'impacte.

Ha afegit que la reforma del codi penal, que situa com a delictes subjectes de presó el fet de tallar un carrer o la resistència passiva, necessita tornar enrere per tornar als estàndards internacionals.

SEGURETAT I LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

També ha alertat que el combat contra el terrorisme no ha d'anar en detriment de la llibertat d'expressió, com passa a França o el Regne Unit, que inclouen en la seguretat la vigilància massiva de comunicacions sense necessitat que ho autoritzi un jutge, cosa que equivaldria a una detenció massiva de milers de persones sense autorització judicial, ha valorat.

Aquestes mesures de vigilància, que a Espanya de moment sí que requereixen supervisió, han de ser "excepcionals" perquè, si es consoliden, poden coartar la llibertat d'expressió, ha recalcat, i ha afegit que encara està per veure què passa amb les dades intervingudes.

DEMANEN REFORMAR LA CONSTITUCIÓ

Una altra situació que ha cridat a evitar és "la violació dels drets humans que ha ocorregut durant la crisi econòmica", en què s'han realitzat al voltant de 400.000 execucions hipotecàries, i que si bé no es tenen dades de quantes eren primer habitatge, ha lamentat que el dret a l'habitatge no té prioritat i s'han vist afectats centenars de milers de persones.

Beltrán ha recordat la reforma de la constitució espanyola que ha demanat AI al costat d'Oxfam Intermón i Greenpeace el juliol passat, i ha apostat per modificar l'article 53, que estableix un tractament desigual i insuficient dels drets humans.

A més d'apostar per aquesta reforma constitucional a llarg termini --per millorar garanties de protecció dels drets humans i incloure altres que no estan recollits actualment--, ha observat que es podria canviar la llei d'enjudiciament civil per evitar els desallotjaments forçosos, a curt termini.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés