Publicat 13/02/2014 15:08

Treballadors de Panrico a Barcelona confien en un dictamen favorable perquè "la vaga és legal"

Camión de Panrico, Donuts
EUROPA PRESS

SABADELL (BARCELONA), 13 febr. (EUROPA PRESS) -

La plantilla de Panrico a la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona) confia en que el dictamen del jutge sigui favorable ja que l'empresa "no ha pogut acreditar" que la vaga que mantenen els treballadors des del 13 d'octubre sigui il·legal.

Així ho han explicat a Europa Press fonts sindicals després de sortir del judici que aquest dijous s'ha celebrat als jutjats de Sabadell (Barcelona) contra deu membres del comitè de vaga, als que el fabricant de 'Donuts' i 'Bollycao' reclama cinc milions d'euros en concepte d'indemnització per danys i perjudicis, així com que es declari il·legal la protesta.

"El judici ha anat bastant bé. L'empresa no ha pogut acreditar que la vaga sigui il·legal o abusiva i confiem en una resolució a favor dels treballadors", han assegurat les mateixes fonts, que han afegit que la companyia s'ha emparat en l'acord estatal que va arribar al novembre a Madrid i en alguns fets vandàlics que no han estat demostrats, han dit.

Es tracta del pla d'ajust, que incloïa l'acomiadament de fins a 745 persones d'una plantilla de més de 2.000 i rebaixes salarials del 18%, unes mesures amb les quals la companyia va aparcar el concurs de creditors i que la plantilla catalana impugnarà en un judici que es farà a l'Audiència Nacional el 20 de març.

Els treballadors de Santa Perpètua han afirmat que aquest acord, que la planta catalana no va signar segons els seus representants, implicava que si algun centre iniciava una vaga --Santa Perpètua és l'única fàbrica que ha realitzat aquesta protesta de totes les afectades-- el conveni quedava sense efecte, sense que això impliqui que la vaga sigui il·legal, segons les mateixes fonts.

L'origen del judici està en que la Inspecció de Treball va obrir el gener un expedient sancionador contra Panrico perquè considera que havia vulnerat el dret de vaga dels treballadors de Santa Perpètua després de que el comitè reclamés la seva intervenció per l'arribada de camions externs que portaven productes de la marca Panrico malgrat que la fàbrica catalana, on es produïen aquests articles, ja estava en vaga indefinida.

MEDIACIÓ DE LA GENERALITAT

La Generalitat ha plantejat aquest dimecres, a una reunió amb la direcció i representants dels treballadors de Panrico, una proposta mediadora que implica que l'empresa es compromet a retirar la demanda per vaga il·legal, mentre que els treballadors adquireixen el compromís de desconvocar la vaga i reprendre l'activitat normal de la fàbrica, una solució que les dues parts poden considerar fins a dilluns.

Per possibilitar la tornada a la normalitat, la mediació proposa crear una comissió per tramitar i negociar un Expedient de Regulació de Feina (ERO) temporal, així com per estudiar la futura ocupació i el nombre d'extincions a la fàbrica de Santa Perpètua amb l'objectiu de rebaixar l'afectació de l'ERO.

Fonts sindicals han valorat la solució de la Generalitat com una "proposta de mínims, molt genèrica i molt per sota de les pretensions de la plantilla", i han lamentat el nombre d'acomiadaments plantejats a la fàbrica --215 treballadors d'una plantilla total de 345--, així com la retallada del 18%, ja que el 2013 els treballadors ja van veure minvar els seus salaris un 25%.

"A la nostra planta no sobra ningú", han assegurat, i han reivindicat que la voluntat de la plantilla és la de seure a negociar amb la direcció de l'empresa per reduir l'afectació de l'ERO a la planta catalana --ja han estat acomiadats 40 treballadors, als que se sumaran uns altres 150 abans d'estiu, segons els treballadors--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés