Publicat 02/04/2014 15:25

El sector alimentari adverteix que pujar l'IVA destruiria 155.000 llocs de feina

I.García Magarzo, J.M.Bonmatí, H.González, J.I.Díaz y A.Del Pino
EUROPA PRESS

La despesa anual en alimentació per família augmentaria 600 euros

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 2 abr. (EUROPA PRESS) -

La indústria de l'alimentació, el sector de la distribució i l'hostaleria s'han unit aquest dimecres en el marc de la fira Alimentaria per expressar clarament el seu rebuig a una eventual pujada de l'IVA del 10% al 21% que proposen els experts de l'informe Lagares i que ha de servir per inspirar la reforma fiscal del Govern espanyol, ja que comportaria la destrucció de 155.000 llocs de feina.

"Respectem els experts de l'informe Lagares, però ara no toca pujar l'IVA", ha asseverat el director general de la Federació d'Indústries d'Alimentació i Begudes (Fiab), Horacio González, que malgrat reconèixer que les declaracions del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, negant una eventual pujada de l'IVA el van tranquil·litzar, creu que cal llançar un missatge de conscienciació.

Per això, ha comptat amb el director de l'Associació d'Empreses del Gran Consum (Aecoc), José Maria Bonmatí; el director general de l'Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (Aces), Aurelio del Pino; el de l'Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (Asedas), Ignacio García Magarzo, i el secretari general de l'Associació de Cadenes de Restauració Moderna (Fehrcarem), Juan Ignacio Díaz.

Aquests representants del sector del gran consum, que juntament amb l'hostaleria i la restauració facturen 370.000 milions d'euros, cosa que representa més del 20% del PIB nacional, i junts generen més de cinc milions d'ocupacions.

Segons els seus càlculs, passar d'un tipus reduït del 10% a un 21% suposaria que la despesa anual en alimentació per família creixeria 600 euros a l'any, afectant el 65% de la despesa total en aquest tipus de productes, revertint també en sectors com l'hostaleria, el turisme, el tèxtil i la telefonia.

"EFECTES DEVASTADORS"

Els "efectes devastadors" van més enllà, segons Bonmatí, ja que aquesta pujada impositiva comportaria una caiguda de la producció d'entre un 4,3% i un 6,2%, el que es tradueix en 16.000 i 22.900 milions d'euros, i es deixarien d'ingressar entre 2.183 i 3.000 milions per altres impostos, mentre que la despesa pública creixeria entre 556 i 800 milions d'euros.

El sector vol avançar-se a que el Govern central pugui prendre una decisió que va en contra de la recuperació del consum, ja que segons una enquesta el 98% dels consumidors reduiria el seu consum en cas de pujar l'IVA: "El simple anunci d'una pujada genera les condicions perquè no torni la confiança als consumidors. Les crisis tenen un component psicològic", ha assegurat García Magarzo.

Del Pino ha incidit que el consum d'alimentació a Espanya està encara estancat, i les previsions no són especialment optimistes, ja que el gener les vendes al detall van caure un 0,3% respecte al mateix mes del 2013, i un 0,4% el febrer, pel que ha reclamat mesures per reactivar la demanda: "Qualsevol mesura tributària que afecti el consum no ens permetrà fer la tasca d'enlairament que tant necessitem".

"Volem incidir que la situació econòmica segueix essent crítica. Necessitem un pols definitiu a través del consum privat", ha continuat Del Pino, que ha coincidit amb García Magarzo, que ha lamentat que segueixin pendents, després d'anys d'ajustos i mesures de reactivació del consum.

REDUIR LA FISCALITAT I PERSEGUIR EL FRAU

Segons Magarzo, "des del punt de vista del consum, està a punt la remuntada sempre que no es canviïn les regles del joc", i ha apostat per reduir la fiscalitat de famílies i empreses, així com de perseguir el frau.

Han recordat que l'última pujada de l'IVA i impostos sobre begudes amb contingut alcohòlic del 2012 va demostrar la baixada de producció, consum i recaptació tributària, i ha incidit que les empreses no podran absorbir la pujada impositiva, de manera que es traslladaria als preus que paga el consumidor: "Moltes empreses que estan al límit de ser rendibles podrien veure's afectades. Empreses que ja porten aguantant molts mesos seguits de caigudes", ha declarat Bonmatí.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés