Actualitzat 20/08/2014 16:24

Regants del Canal d'Aragó i Catalunya xifren pèrdues de 130 milions pel veto rus

Fruta, Manzanas, Uvas, Cerezas
EUROPA PRESS

SARAGOSSA, 20 ago. (EUROPA PRESS) -

Les pèrdues econòmiques en el sector fructícola del Canal d'Aragó i Catalunya com a conseqüència del veto d'exportacions a Rússia ascendeixen a 120 o 130 milions d'euros, segons han estimat els regants a una reunió celebrada aquest dimecres amb el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Comerç, Modest Lobón, i membres de la Junta del Canal d'Aragó i Catalunya, que ha decidit col·laborar amb Catalunya per portar a terme la defensa dels pagesos.

El president del Canal d'Aragó i Catalunya, José Luis Pérez González, ha explicat que les pèrdues s'estimen entorn de 60 milions d'euros per al sector productor, i 60 milions per al sector comercial, el que fa que entre 120 o 130 milions d'euros es perdin "entre el final d'aquesta campanya i part de la següent".

Aragó i Catalunya formaran, a més, un front comú per defensar davant de la UE el futur més immediat de la fruita, davant del veto del Govern rus, com regions més afectades per aquesta crisi.

Així ho ha posat de manifest Lobón, que quan ha acabat la reunió s'ha posat en contacte amb el seu homòleg català, Josep Maria Peregrí, per intentar consensuar una sèrie de propostes i accions que pal·liïn en la mesura del possible la crisi.

"El problema és el mateix a Aragó i a Catalunya, un problema que s'assenta, entre d'altres, en una zona molt determinada com l'àrea regable del Canal d'Aragó i Catalunya", ha remarcat.

El conseller ha tornat a recordar les mesures proposades a la UE a través del Govern espanyol, en el sentit que l'impacte de la crisi no es carregui a fons expressos de la PAC, sinó del Fons de Crisi; que la fruita es pagui tota al mateix preu, sigui quin sigui el seu destí final, i que el percentatge de retirada s'elevi al 30% de la producció total.

Pérez González ha detallat que es tracta d'un tema candent i greu, ja que "de les 105.000 hectàrees que hi ha de zona regable, se sap a ciència certa que passen de les 30.000 les destinades a fructicultura", i d'elles entre un 25% i un 30% estan destinades al mercat rus.

200.000 TONES ANUALS

Segons ell, aquest percentatge representa la zona que té la producció de fruita d'os --concentrada en la producció de préssec, nectarina i paraguaià-- més important del país, una "quantitat enorme de 200.000 tones a l'any" de fruita.

El sector aragonès i català és dels més afectats, el que ha portat el president d'aquesta comunitat de regants a sol·licitar que la UE, després d'adoptar una decisió política, sigui conseqüent amb els seus actes i assumeixi les conseqüències, ja que "de cap manera un petit sector dins de la UE pot assumir les conseqüències d'una decisió presa de manera global", que comparteixen èticament però consideren que les conseqüències han d'assumir-se per tots.

Lobón ha declarat que el problema ha de pagar-ho la UE perquè "és una crisi europea", i que en cap cas han de pagar ni els regants, ni els pagesos el que és una crisi política.

El veto del president rus, Vladímir Putin, ha afectat, de manera directa unes 12.000 explotacions agràries, a les quals cal sumar "milers i milers d'instal·lacions on es manipula i es comercialitza la fruita", ha assegurat Pérez González.

"Es tracta d'una decisió política que ha de ser assumida per qui l'ha pres, i en conseqüència la UE ha de procedir a la retirada de tota aquella fruita que anava al mercat europeu", així com procedir al pagament al pagès, incloent el preu de cost més un lleuger marge de benefici, ha opinat.

En relació amb les xifres, Pérez González ha assenyalat que gairebé coincideixen amb la conselleria, ja que mentre el Govern d'Aragó parla d'uns 27 cèntims per quilo de fruita, des de la junta del canal s'estima que haurien de ser uns 30 cèntims per quilo.

POMA I PERA

També ha alertat que, amb l'arribada de l'època d'hivern, sorgiran els problemes de la poma i de la pera", ja que terrenys regables del canal també són productors, "tot i que en menys grau".

Sobre aquesta qüestió, ha considerat que les mesures es poden preparar amb temps i la repercussió serà indirecta, ja que a més l'exportació a Rússia és minoritària, tot i que tota la poma polonesa que va a Rússia deixarà d'anar, el que pot provocar "una inundació en els mercats europeus que ens repercuteixi".

A més d'exigir mesures a la UE, el president dels regants ha deixat clar que demanaran al Govern espanyol "algun tipus de mesura o de senyal" que ajudi a la situació que estan vivint els pagesos.

El Govern d'Aragó treballa en una instrucció que distribuirà entre els productors en què es posa de manifest el complex operatiu, ja més detallat, que caldrà seguir per a la futura retirada a través de la destrucció de la fruita, una vegada que la UE autoritzi aquesta possibilitat.

Actualment, únicament tenen el plàcet comunitari la fruita que es destina a bancs d'aliments, 10 milions de quilos en tot el territori nacional, dels quals 2 milions es distribueixen des de fa setmanes a Aragó en forma de suc.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés