Publicat 13/02/2014 14:40

Pelegrí reclama al Govern espanyol no aplicar la reforma elèctrica a les plantes de purins catalanes

Reunión del conseller J.M.Pelegrí con el sector ganadero y porcino
GENCAT

Demana al sector i els grups parlamentaris presentar al·legacions per modificar la normativa

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, ha acordat aquest dijous fer front comú amb el sector ramader i porcí i la majoria dels grups de la Comissió d'Agricultura del Parlament per evitar que el Govern espanyol apliqui la reforma del sector elèctric a les plantes de purins catalanes, ja que suposaria el seu tancament a falta de viabilitat.

Pelegrí s'ha reunit al Parlament amb els representants dels sindicats Unió de Pagesos, Jarc, Asaja, Institut Agrícola Català Sant Isidre i Federació de Cooperatives, i les associacions Porcat, Anprogapor i Associació d'empreses pel desimpacte ambiental dels purins (ADAP).

Ha exposat que està fent contactes amb altres consellers de comunitats autònomes que poden tenir el mateix problema per sumar forces, i ha demanat al sector i als grups polítics que presentin al·legacions a la proposta d'ordre del Ministeri d'Indústria abans que finalitzi el període el 28 de febrer.

El conseller ha subratllat que caldria intentar evitar que s'apliqui l'ordre, aconseguir una moratòria o modificar els paràmetres retributius perquè aquestes plantes de cogeneració pel tractament integral de purins mitjançant assecat tèrmic segueixin i han estat viables.

En aquestes plantes es produeix energia elèctrica que es ven a la xarxa a un preu superior, com passa amb altres energies renovables, per la qual cosa, si es compleix la previsible reducció del preu del quilowatt produït, com figura en el projecte de l'ordre del Ministeri, les empreses es veuran obligades a tancar aquestes plantes.

Pelegrí ha constatat que l'ordre preveu una retribució teòrica sobre l'aprofitament tèrmic que a les plantes de purins no es percep i això fa que la quantitat final a rebre per quilowatts estarà per sota del cost de producció, el que faria inviables les plantes i comportaria el tancament o la reducció de la producció de les explotacions ramaderes afectades, ja que actualment no hi ha alternatives per a la gestió dels excedents de purins.

SIS PLANTES EN RISC

Pelegrí ha assegurat que estan en risc sis plantes de tractament integral de purins, que es van construir fa anys en zones on l'elevada quantitat de bestiar feia difícil la gestió dels purins porcins, erigint-se així com a solució a l'espera que es desenvolupessin altres tecnologies.

Algunes d'elles compliran ara 15 anys de la seva posada en marxa, com la ubicada a Alcarràs (Lleida), mentre que altres ho faran els anys vinents --Masies de Voltregà i Santa Maria de Corcó (Barcelona), i Tracjusa i VAG a Juneda (Lleida)-- i Sava, instal·lada a Miralcamp (Lleida), s'ha obert fa un homòleg d'anys.

A totes se'ls va garantir un preu especial de l'energia que produïen per a un període de 15 anys, i han contribuït a una millora de la gestió dels purins a les zones on estan ubicades.

D'aquesta manera, tracten al voltant de 600.000 metres cúbics de purins anuals corresponents a uns 650.000 porcs, procedents d'unes 540 explotacions d'Osona, els Garrigues i el Pla d'Urgell.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés