Publicat 29/04/2015 14:42

El Parlament admet a tràmit la llei d'Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries

BARCELONA, 29 abr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha admès a tràmit la llei sobre Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries (OIA) que estableix un marc normatiu per a aquestes entitats a Catalunya.

Al ple del Parlament, el text, que no ha estat esmenat per cap força política i que serà debatut d'ara endavant, defineix aquestes entitats --integrades per organitzacions representatives de la producció, la transformació, la comercialització o la distribució d'un mateix producte o sector-- i regula el seu reconeixement i les seves finalitats.

L'escrit recull que les OIA puguin acordar i obtenir extensions de normes, mecanismes mitjançant els quals els acords que es prenen puguin fer-se obligatoris a tots els productors o sectors corresponents, a més de crear un registre d'aquestes entitats i establir un règim d'infraccions i sancions.

Un punt que alguns grups han criticat, perquè consideren que no tindrà cap efecte perquè no inclou el sector de les distribuïdores de productes.

La diputada d'ICV-EUiA Sara Vilà ha sostingut que la llei és positiva però no es dóna la protecció als productors, que són els que més pateixen els abusos de les grans distribuïdores, motiu pel qual ha instat a perseguir i castigar la mala praxi de les empreses que "ofeguen els productors amb preus ridículs".

En el mateix sentit, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha considerat que la llei a la qual es dóna llum verda per a la seva tramitació, deixa en una indefinició preocupant l'obligatorietat de les distribuïdores "que són les que més abusen" i no aborda la protecció dels pagesos, que haurien de ser els més importants.

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha sostingut que la llei dotarà el sector de mecanismes "necessaris" per competir amb els sectors agroalimentaris de la UE, i pretén fer front a les carències normatives.

Amb tot, ha obert el text a les propostes i rectificacions dels diputats buscant el consens de la Cambra per tirar endavant la llei.

El PSC ha considerat que la llei té com a punt fort un intent per guanyar dimensió, que és important per al sector agrari en un món globalitzat, però ha avisat que això "no és incompatible amb donar garanties als petits productors.

ESTRUCTURA D'ESTAT

El diputat d'ERC Dionís Guiteras ha destacat que és una les estructures d'Estat més importants, i ha afirmat que el model autonòmic té data de caducitat, per la qual cosa, segons la seva opinió, la llei permetrà ser interlocutors directes amb Brussel·les: "Tenim clar que a través de les OIA és la millor manera".

Des de la bancada popular, la diputada Marisa Xandri, ha recordat que la llei no ha de ser una estructura d'Estat encoberta "que acabarà en el Tribunal Constitucional i que la culpa serà un altre cop del PP", ha ironitzat i ha afegit que espera que la nova llei no entri en conflicte amb l'estatal.

El diputat de C's Carlos Carrizosa ha advertit que la llei ha de ser clara i no crear confusió ja que, de moment, no recull l'existència d'una llei estatal i "es podria produir una duplicitat de taxes, cosa que generaria una pèrdua de competències".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés