Publicat 19/04/2014 11:59

El mosquit tigre compleix una dècada a Catalunya i ja ocupa més de 300 municipis

BARCELONA, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

El mosquit tigre --'Aedes albopictus'-- compleix aquest any una dècada des que es va detectar per primera vegada a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) el 2004, i des d'aleshores no ha parat d'estendre's fins a ocupar 312 municipis de Catalunya, un terç del total.

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat comptabilitza cada any a l'acabar la temporada els nous municipis en els quals s'ha detectat, el que ha permès demostrar la gran capacitat d'adaptació a l'entorn d'aquest insecte.

El mosquit ha colonitzat gairebé tota la costa catalana, tenint en compte que les condicions climàtiques li són més propícies, i segueix amb la seva progressió gradual cap a l'interior, sense que estigui clar fins a quin punt aconseguirà establir-se i reproduir-se amb èxit.

La xifra de nous municipis va créixer exponencialment fins al 2011, quan en un sol any va passar a ocupar 70 noves localitats, tot i que des d'aleshores s'ha produït un canvi de tendència i s'ha reduït la intensitat --46 nous municipis el 2012 i 22 el 2013--.

L'expert del servei de control de mosquits del Baix Llobregat i especialista en el tigre, Roger Eritja, ha explicat a Europa Press que és "molt difícil fer models predictius" sobre què succeirà en el futur, tot i que una dècada després del seu descobriment és evident que va arribar per quedar-se.

Eritja apunta que la raó que l'expansió cap a l'interior sigui més lenta pot ser deguda que existeixen menys vies de comunicació i línies ferroviàries, el mètode de difusió més utilitzat per l'animal, combinat amb unes temperatures més fredes que l'obliguen a tenir menys descendents a l'any.

El mosquit tigre "s'està expandint per tot el Planeta, no s'ha frenat enlloc", ja que es tracta d'una espècie molt adaptable que, allà on ha estat detectada, mai se l'aconseguit eradicar, ha incidit l'investigador.

COL·LABORACIÓ CIUTADANA

Eritja ha subratllat la importància de la col·laboració ciutadana per reduir les molèsties, ja que fins al 60% dels punts de cria es troba en propietats privades sobre les quals l'Administració no pot actuar, a més de destacar la importància que es mantinguin les ajudes públiques per complir amb els seus programes anuals.

El servei del Baix Llobregat ha criticat fa poc que la Generalitat ha suprimit la partida de 300.000 euros anuals que destinava a la seva feina, el que compromet continuar amb els 132.000 tractaments en clavegueram públic de la comarca que realitzaven cada any.

Eritja ha criticat que la denegació definitiva de la subvenció ha arribat a final de març, amb els primers tractaments ja en marxa, i que consisteixen a fumigar amb un producte biològic punts de cria del mosquit per eliminar les larves.

L'especialista ha recordat que l'eclosió dels ous resistents a l'hivern que es van posar el 2013 es produirà en els pròxims dies, quan coincideixi l'augment de les temperatures i de les hores de sol amb inundacions dels llocs on estan dipositats.

El mosquit tigre ha aconseguit adaptar-se a una àmplia gamma d'hàbitats i, malgrat que el mateix hivern suposa un coll d'ampolla per a la seva supervivència, la seva capacitat de posar ous en multitud de recipients, ja sigui alumini o plàstic, i que aquests precisin poca aigua, fa impossible la seva eradicació: "No ho podem frenar ni expulsar. El missatge positiu és que ho podem limitar molt", ha conclòs Eritja.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés