Publicat 25/02/2014 16:53

Granges de Lleida rebutgen purins que abans derivaven a plantes de tractament tancades

Cerdos
EUROPA PRESS

Els ramaders preparen una mobilització a Madrid per a mitjans de març

LLEIDA, 25 febr. (EUROPA PRESS) -

Un 25% de les més de 300 granges de porcí de Lleida que eliminaven els seus excedents de purins a les plantes de tractament amb cogeneració que han tancat per la rebaixa de les retribucions energètiques estan començant a abocar els excrements del bestiar a finques agrícoles.

Així ho ha explicat aquest dimarts el portaveu de de l'organització agrària Jarc, Jaume Bernis, després de la reunió que al costat d'altres organitzacions del sector ha mantingut amb la subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, per demanar-li que gestioni una trobada del sector amb alts càrrecs del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme i el d 'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

"És una situació greu, és un problema mediambiental en què el mateix Govern ens ha posat als ramaders", ha assenyalat Bernis.

El portaveu de Jarc ha coincidit amb Unió de Pagesos i Asaja que el problema no l'han generat els ramaders i són ells els que ara quedaran "fora de la llei mediambiental europea".

El Reial decret redueix les retribucions de les plantes de cogeneració amb caràcter retroactiu per la qual cosa les 29 instal·lacions d'aquest tipus d'Espanya ja han tancat --d'elles, sis estan a Catalunya, quatre a Lleida--.

Per la seva banda, Rosend Santiveri, d'Unió de Pagesos ha avançat que el sector prepara mobilitzacions a mitjans març a Madrid, tot i que encara no ha decidit si serà davant del Ministeri d'Indústria o el d'Agricultura.

La trobada amb la subdelegada, la vigília del final del termini per presentar al·legacions a l'ordre ministerial que desenvolupa l'acord de reforma elèctrica, ha coincidit amb una trobada a Madrid entre responsables de l'Associació d'Empreses pel Desimpacte Ambiental dels Purins i alts càrrecs del Ministeri d'Indústria.

Manso ha considerat lògic que el sector pressioni amb reunions com la que han mantingut amb ella.

"Si es fan amb educació són positives per a tots", ha assenyalat Manso que ha precisat que després del període d'al·legacions la normativa ha de passar per la comissió nacional de l'energia que té potestat per rebutjar-la.

A la reunió d'aquest dimarts, Manso i el sector han acordat intercanviar informació cada setmana.

Mentre s'esgota el temps per presentar al·legacions, organitzacions agràries, ramaders particulars i famílies han començat a presentar al·legacions al Reial decret, només a Alcarràs (Lleida) la xifra supera les 700, segons Bernis.

Els Ajuntaments també debaten en els seus plens mocions contràries a la proposta del Ministeri d'Indústria, similars a la moció que va aprovar la Diputació de Lleida divendres passat.

El primer punt de la moció de la Diputació, que recull el rebuig a les mesures de l'Estat no va comptar amb el suport del PP, que en canvi sí que va votar a favor la resta dels punts, entre els quals hi ha el que planteja modificar els paràmetres retribuïts de les plantes de cogeneració de tractament es purins.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés