Publicat 03/02/2015 18:00

El Govern impulsa la instal·lació de calderes de biomassa forestal al Berguedà

Josep María Pelegrí
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 3 Feb. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat ha impulsat la instal·lació de calderes de biomassa forestal en equipaments públics dels ajuntaments que formen part de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa.

   Han presentat el projecte aquest dimarts en roda de premsa el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí; el director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, i el president de la Mancomunitat, Jesús Calderer.

   Així, aquest mateix any, a l'octubre, entraran en funcionament 17 calderes de biomassa en 34 equipaments, com escoles, museus, teatres, guarderies i residències d'ancians.

   Amb això, es canviarà el model de combustible dels equipaments municipals --gasoil i gas, bàsicament-- per biomassa procedent de la gestió directa dels seus boscos en una ràdio màxim de 40 quilòmetres.

   El projecte suposa la creació de 40 llocs de treball directes a la comarca --ampliables a 70--, i suposarà un estalvi econòmic per als ajuntaments d'un 20%, així com un estalvi ambiental de 1.020,66 tones anuals de diòxid de carboni.

"MULTIFUNCIONALITAT" DELS BOSCOS

   "Busquem la multifuncionalitat dels boscos, que s'han de veure com una infraestructura de país", ha apuntat Pelegrí, ja que ha argumentat que el 64% del territori de Catalunya són boscos i el seu no gestió implica el seu abandonament.

   Calderer ha explicat que les 17 calderes i les instal·lacions necessàries suposarà una inversió d'uns 1,5 milions d'euros.

   La Mancomunitat agrupa set municipis propietaris de boscos declarats d'utilitat pública i està gestionada a través de la Conselleria; la superfície gestionada és de 15.977,6 hectàrees i la capacitat anual de generar productes forestals és de fins a 13.418,25 tones (20% per a biomassa i 80% per a fusta de qualitat).

   Amb el nou projecte, s'ha aconseguit "un model circular que facilita la gestió sostenible del bosque, la prevenció d'incendis i l'ús d'energies renovables, i alhora minimitza les emissions de diòxid de carboni", segons el conseller.

   Tot i que el model neix al Berguedà, l'objectiu és replicar-ho a tot Catalunya perquè compatibilitza les masses forestals amb el desenvolupament socioeconòmic del territori.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés