Actualitzat 08/08/2014 15:29

El Govern estudia anar a la justícia europea perquè la CE activi mecanismes de compensació

Fruta, frutería
Foto: EUROPA PRESS

Demana a l'Estat liderar un 'lobby' amb França, Itàlia i Grècia

   LLEIDA, 8 Ago. (EUROPA PRESS)

El conseller d'Agricultura de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, ha explicat aquest divendres que la Generalitat i el sector de la fruita analitzaran la possibilitat d'anar als tribunals europeus per exigir a la CE que activi els mecanismes de compensació després de la crisi de preus del sector i el veto de Rússia als productes agroalimentaris europeus.

   En declaracions als mitjans després de reunir-se amb representants del sector de la fruita a Lleida, Pelegrí ha defensat que existeix un camp legal per fer aquesta demanda: "No entenem, com havent-hi les condicions objectives, la CE no activa aquests mecanismes".

   Per aquesta raó, ha demanat a l'Estat que lideri un 'lobby', juntament amb França, Itàlia i Grècia, perquè demanin a la UE l'activació de mesures extraordinàries: "Estic segur que si es mouen, la CE podria activar els mecanismes".

   "La UE també ha de respondre amb la seva normativa a la situació. No pot ser que només exigeixi condicions de producció i no respongui davant de situacions greus", ha lamentat Pelegrí, que també ha criticat que les hectàrees de fruita de pinyol i de vinya hagin quedat fora de les ajudes de la política agrària comuna (PAC) del període 2014-2020.

   Ha asseverat que "la decisió política de Rússia de tancar les fronteres suposa que s'enfonsi el mercat", ja que la fruita de pinyol, malgrat que encara no ha finalitzat la campanya, està bastant amenaçada, com també ho pot estar la poma i la pera, ocasionant així un col·lapse al mercat interior europeu i la caiguda dels preus.

   Amb vista al futur, el conseller ha mostrat preocupació pel fet que Rússia estigui buscant altres punts de proveïment al món, com als països llatinoamericans: "Això és un risc de present i futur. Un llast més per al futur de les nostres explotacions i exportacions".

   Per tot això, ha defensat que s'apliquin els mecanismes que preveu l'Organització Comuna de Mercats (OCM), que tenen com a objectiu evitar la pertorbació de mercat: "Volem complir la normativa europea de producció, no volem trencar les normes sobre la competència, però exigim el compliment dels mecanismes europeus".

   Ha indicat que la PAC preveu uns 2.800 milions d'euros de fons per a crisis, i creu que una part ja ha d'estar operativa, per la qual cosa s'ha preguntat per què no s'activen les mesures compensatòries si es disposa de la normativa i els diners, tal com es va fer el 2011 amb la crisi de l'E.Coli i el cogombre

"SITUACIÓ CONJUNTURAL"

   "Vull fer una advertència, i és que el que està passant no és estructural, sinó conjuntural i fruit d'una situació política i de mercat que afecta la fruita de pinyol, afectarà la fruita de llavor com la poma i la pera, i pot afectar la fruita d'hivern", ha indicat el conseller.

   Pelegrí també ha lamentat la pèrdua de producte que es produirà una vegada es produeixin els retorns de fruita des de Rússia, i per evitar situacions com aquesta ha apuntat que la Generalitat treballa en nous mercats, i ha demanat als catalans consumir productes locals.

"IMPACTE LIMITAT", SEGONS EL GOVERN ESPANYOL

   El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha quantificat aquest divendres en 337 milions d'euros l'impacte de les restriccions a les exportacions al mercat rus, fet que suposa l'1,8% del valor del total de les vendes espanyoles a l'exterior.

   Així ho ha assegurat el director general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri, Fernando Miranda, qui ha assegurat que l'impacte de la decisió de Rússia sobre les exportacions espanyoles és "limitat", ja que el seu principal client és la Unió Europea, on s'exporta el 76% dels productes agroalimentaris, i del 26% restant, la Federació Russa suposa només el 6%, ha recalcat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés