Actualitzat 25/01/2014 11:57

El congrés SmartFruit reunirà a barcelona experts mundials en gestió de plagues

SmartFruit IPM International Congress
GOVERN

Catalunya té 30.000 hectàrees de producció integrada

BARCELONA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

Més de 80 experts en investigació aplicada a la millora de la sanitat vegetal de Nova Zelanda, els Estats Units, Mèxic, Xile, Itàlia, Holanda, Hongria, França i Espanya participaran entre el 2 i el 4 de febrer a Barcelona al SmartFruit IPM International Congress, organitzat per la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat i que es celebrarà al Palau de Congressos de la capital catalana.

En declaracions a Europa Press, el conseller del ram, Josep Maria Pelegrí, ha explicat que es tracta d'una iniciativa pionera: "És el primer congrés del món d'aquestes característiques. No existeix res semblant".

L'interès pel certamen ha motivat que s'hagin superat les 500 inscripcions, i Pelegrí ha assegurat que el congrés neix amb "voluntat continuista", de manera que se celebraran noves edicions els anys vinents.

El congrés va dirigit a investigadors, experts, productors, assessors agraris i fabricants d'elements agrícoles relacionats amb la gestió integrada de plagues en cultius fructícoles, i neix amb l'objectiu d'incrementar el valor de la producció a tota la cadena.

Hi haurà representants de mercats com Amèrica Central i del Sud, el nord i el sud del Mediterrani, la Península Ibèrica i el centre d'Europa, i es posaran en comú tant experiències i tècniques que millorin el rendiment dels cultius, com estratègies que satisfacin les necessitats del consumidor.

La celebració d'aquest congrés coincideix amb l'entrada en vigor de la directiva comunitària d'ús sostenible dels fitosanitaris, que incorpora un esperit de preservació del medi ambient i de la salut a l'hora de produir aliments.

D'acord amb aquesta directiva, els pagesos europeus hauran de disposar d'un assessor en gestió integrada de plagues que vetlli pel bon tractament de les plantes per a una millor protecció de l'entorn, la salut laboral i dels consumidors.

"L'SmartFruit té una base científica excel·lent, i no només té lògica per l'entrada en vigor d'aquesta directiva, sinó que confirma la voluntat del Govern d'impulsar la producció fructícola sense l'ús de fertilitzants químics", ha assegurat.

PRODUCCIÓ INTEGRADA

En aquest sentit, el conseller ha afegit que Catalunya és una de les principals zones productores de fruita d'Europa, i manté una preocupació constant per l'ús òptim de productes agroquímics per raons econòmiques, mediambientals, i també relacionades amb la salut laboral i dels consumidors.

Segons el Govern, la FAO considera la producció integrada com el millor sistema per protegir els cultius de les plagues que els perjudiquen, i aquest sistema de control, que consisteix a utilitzar diferents mètodes de lluita amb un ús mínim de plaguicides, està estenent-se, i a Catalunya ja hi ha més de 30.000 hectàrees de cultius dedicats a la producció integrada.

Pelegrí ha remarcat la importància del sector fructícola com un dels pilars bàsics del sector agroalimentari català, que ha considerat estratègic per a l'economia del territori i un dels puntals de la seva internacionalització: "Catalunya és un referent internacional en producció de fruita, i hem volgut aprofitar aquest sector punter per impulsar-lo encara més mitjançant aquest congrés".

EXPORTACIÓ A L'ALÇA

Fins a l'octubre del 2013, les exportacions de poma es van situar en 58.906 tones i va ser França el principal destí; les vendes exteriors de pera es van situar en 68.879 tones, i es van acumular 158.810 de préssec exportat, mentre que es van exportar 152.741 de nectarina.

El cens de les empreses exportadores va créixer el 2012 en 2.732 companyies, fins a les 46.000, quan el 54,3% de les vendes es van destinar a l'exterior, i els principals mercats internacionals de destí de pera, poma, préssec i nectarina van ser França, Alemanya, Itàlia, El Regne Unit, Rússia i Holanda, i alhora l'Orient mitjà està creixent en importància els últims anys.

Alhora, Catalunya ha incrementat en un 58% les vendes de fruita d'os a l'exterior els últims cinc anys, sobretot de Lleida i la vall de l'Ebre, i entre el 2005 i el 2012 les exportacions de fruita catalana, principalment de Lleida, van créixer gairebé un 60%, el que li va permetre desbancar Itàlia com a líder del sector en exportacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés