Publicat 20/02/2014 14:45

Un centenar de ramaders es manifesten a Vic contra el tancament de les plantes de purins

Porcino
APAG

BARCELONA, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

Un centenar de ramaders s'han manifestat el matí d'aquest dijous a Vic contra el Reial decret que fixa una reducció superior al 40% de les retribucions a les plantes de tractament de purins, el que comportarà el tancament de 29 plantes a tot Espanya, sis de les quals a Catalunya.

En declaracions a Europa Press, la presidenta d'Asaja, Rosa Pruna, ha explicat que la manifestació ha transcorregut de manera pacífica amb tractors i cisternes buides, doncs han descartat llançar i tirar purins al carrer per no molestar els veïns.

Els manifestants s'han concentrat davant de la Delegació d'Hisenda a Vic, i una representació d'ells ha entrat per lliurar un manifest, llegit prèviament, en què reclamen al ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, i al d'Indústria, José Manuel Soria, solucions per a la gestió dels purins.

"Les companyies elèctriques han generat una bombolla com la immobiliària, i ara tots hem de pagar el seu deute", ha lamentat Pruna, que ha afegit que el sector porcí és el primer sector exportador i gran generador de riquesa per a Catalunya.

En la comunitat catalana existeixen sis plantes de purins ubicades a Alcarràs (Lleida), Masies de Voltregà i Santa Maria de Corcó (Barcelona), Tracjusa i VAG a Juneda (Lleida), i Sava, instal·lada a Miralcamp (Lleida); i tracten 600.000 metres cúbics de purins anuals corresponents a uns 650.000 porcs, procedents d'unes 540 explotacions d'Osona, els Garrigues i el Pla d'Urgell.

EQUIPARACIÓ "ERRÒNIA"

El Reial decret regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus, i els ramaders defensen que fa una "errònia" equiparació de les instal·lacions de tractament de purins amb les plantes de cogeneració convencional, el que creuen discriminatori en comparació amb altres instal·lacions de tractament de residus.

Segons Pruna, s'espera el tancament immediat de totes les plantes, i de fet ja han paralitzat la seva activitat davant de la imminent entrada en vigor del nou règim retributiu, l'aplicació del qual es preveu, a més, que es realitzi amb caràcter retroactiu des de juliol de 2013.

Signen el manifest lliurat a la Delegació d'Hisenda l'Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor), Associació Agrària de Joves Pagesos (Asaja), Coordinadora d'Organitzacions de Pagesos i Ramaders (Coag), la Unió de Petits Pagesos i Ramaders (UPA) i l'Associació d'Empreses pel Desimpacte Ambiental dels Purins (Adap).

A tot Espanya, el tancament de les plantes posa en perill la sostenibilitat de més de 3.000 explotacions ramaderes, i implica la pèrdua de més de 4.200 llocs de treball directes i indirectes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés