LLEIDA, 6 maig (EUROPA PRESS) -
Catalunya afronta aquest estiu la collita de préssec i nectarina més gran de la seva història amb el millor posicionament exportador dels últims anys a l'haver-se incrementat les exportacions un 29% en l'última campanya.
Aquesta és la valoració del director de l'associació sectorial Afrucat, Manel Simon, a la presentació de les previsions de collita elaborades per la seva entitat i la Conselleria d'Agricultura, que xifren la producció de fruita d'os (préssec, nectarina i pavia) en 414.000 tones, superant per primera vegada les 400.000.
La xifra suposa un increment del 9% respecte a la collita del 2013 i un 14% més respecte a la producció mitjana d'entre 2008 i 2012.
Simon ha destacat que la capacitat productiva catalana més important, en especial de préssec pla, coincideix amb una pèrdua de producció a França i Itàlia després d'una campanya d'exportació en la qual Alemanya ha tornat a ser el primer destí de la producció catalana, per davant de Rússia i Polònia.
L'entrada en producció de noves hectàrees acollides a les ajudes a la renovació varietal, en especial a la zona de regadiu del Segrià sud, i la bona climatologia, estan darrere d'aquesta bona campanya agrària per als productors de fruita d'os, segons han explicat en roda de premsa el director d'Afrucat, Manel Simon, i el director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins.
Simón ha remarcat que Catalunya està guanyant capacitat productiva i competitivitat respecte a França i Itàlia per costos salarials i per la qualitat de la producció.
Per províncies, Lleida concentra la producció més important, amb 370.000 tones, un 10% més que l'any passat; Tarragona produirà 36.000, un 1% més; Barcelona 6.080, un 5% més, i Girona 2.050, un 18% menys, continuant la tendència a la baixa dels últims anys a conseqüència de l'aposta per la poma en aquesta zona, que comporta arrencada de presseguers per ser substituïts per pomeres.