Publicat 13/01/2014 20:44

Cañete anuncia una normativa de DO per reforçar els consells reguladors suprautonòmics

Pere Bonet, Miguel Arias Cañete y Josep Maria Pelegrí
EUROPA PRESS

L'objectiu és establir un règim jurídic comú amb criteris homogenis

BARCELONA, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, ha anunciat aquest dilluns que el Govern està treballant en un avantprojecte de llei de Denominacions d'Origen (DO) i Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) d'àmbit suprautonòmic que reforçarà el paper dels consells reguladors i que preveu que estigui acabat el primer trimestre de 2014.

En declaracions als periodistes després del lliurament de les 'Distincions Excel·lència Cava' del Consell Regulador del Cava, Cañete ha dit que l'objectiu és "harmonitzar la legislació i regular les DO" per establir un règim jurídic comú, independent del tipus de producte, amb criteris homogenis per al reconeixement de les denominacions i la regulació de les tasques de gestió, protecció i control.

Ha afegit que la nova normativa regularà consells reguladors com el Consell Regulador de la DO Rioja i el Consell Regulador del Cava, i s'ha mostrat convençut que aquest últim tindrà un bon encaix en el model, ja que s'han analitzat les observacions que aquest consell ha transmès.

Així, ha dit ser "sensible" a valoritzar als vins provinents d'explotacions vitivinícoles en territoris determinats, que es considera en la normativa comunitària com una Unitat Geogràfica Menor, i ha assegurat que el Ministeri treballarà perquè el Cava que procedeixi exclusivament de les vinyes d'aquest territori pugui utilitzar la designació 'qualificat' a l'etiquetatge, presentació i publicitat, fent referència al seu origen.

EXPORTAR PREU

Cañete ha apostat per augmentar les exportacions de cava i vi davant de la caiguda del consum nacional, però no només la quota, sinó que ha considerat fonamental posicionar aquests productes en el segment de preu que els correspon a la seva qualitat d'excel·lència als mercats internacionals, per la qual cosa el Govern facilitarà campanyes de promoció: "Hem d'augmentar les exportacions, però no vendre el cava com un producte barat".

Per la seva banda, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Mig Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, també s'ha referit a l'atonia del mercat nacional, i a la importància de desestacionalitzar el cava, ja que és una beguda molt lligada a les festes de Nadal, quan es genera el 30% del seu consum.

Tant Cañete com Pelegrí han coincidit a atribuir el descens del cava al mercat nacional a la crisi i no a un boicot, ja que Cañete ha considerat que no existeixen campanyes que ho promoguin, i Pelegrí ha considerat que el cava català encara pot conquistar molts mercats, com ha fet amb Bèlgica.

També han destacat en les seves intervencions en l'entrega de premis que el vi és un producte de la dieta mediterrània, han recomanat el seu consum imprescindible, tot i que amb moderació, i han recalcat la responsabilitat i el paper del Consell Regulador del Cava en la divulgació dels valors d'aquest escumós.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés