Actualitzat 03/07/2014 18:04

Agricultura prepara noves ajudes al sector porcí davant del tancament de plantes de purins

Reunión del dtor.Agricultura, M.Molins, y subdtor., J.Godia, con sector porcino
CONSELLERIA DE AGRICULTURA

El sector porcí demana a Agricultura recursos i temps per adaptar-s'hi

LLEIDA, 3 jul. (EUROPA PRESS) -

El Departament d'Agricultura de la Generalitat s'ha reunit aquest dijous amb el sector porcí a Lleida per acordar com afrontar el tancament de plantes de tractament de purins i ha plantejat noves ajudes, ha assegurat la Conselleria en un comunicat.

Segons el comunicat, a la trobada hi han participat el director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, el sotsdirector general d'Agricultura, Joan Godia, i en representació del sector hi han acudit membres d'Unió de Pagesos, JARC, Asaja, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Porcat i Anprogapor.

La Conselleria ha anunciat una nova ordre d'ajudes destinada a gestionar sistemes de tractament i gestió en granja per ajudar a la instal·lació de tractaments en granja, i ha avançat que, a través de l'oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes, potenciarà l'assessorament a cadascuna de les explotacions afectades.

El Departament pretén que puguin trobar, dins de les opcions disponibles, la que més s'ajusti a la necessitat de cada granja, comptant amb la possibilitat de canvis de dietes, separadors sòlids-líquids i la gestió conjunta de les dejeccions.

Segons la Conselleria, també està previst que el nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) donarà suport a les actuacions de tractament i gestió de les dejeccions ramaderes perquè es puguin adaptar a aquest nou model.

Agricultura també ha assegurat que pròximament s'obrirà una línia d'ajuda al transport fora de les zones afectades per poder aplicar agrícolament els purins que fins ara es portaven a les plantes.

480 EXPLOTACIONS AFECTADES

Unió de Pagesos, JARC, Asaja, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Porcat i Anprogapor ha explicat en un comunicat conjunt que han demanat al Departament més temps i més recursos perquè els propietaris de les 480 explotacions afectades puguin adaptar-se al tancament de les plantes de tractament de purins.

Els representants del sector han demanat que se'ls faciliti recursos per incrementar les capacitats d'emmagatzematge, equips d'aplicació i sistemes de tractament dels purins per afrontar les inversions que han de permetre fer les adaptacions necessàries per complir amb la gestió del tractament de purins i mantenir les explotacions en el marc normatiu.

També han demanat les organitzacins agràries que Agricultura doni suport econòmicament als productors a través de les línies d'ajuda incloses en el pròxim Programa de Desenvolupament Rural (PDR), definint com a prioritàries les explotacions afectades pel tancament de les plantes de purins.

La retallada de la subvenció a les plantes de tractament és d'un 40%, fet que fa inviable la seva continuïtat i comporta el seu tancament definitiu, han advertit les organitzacions ramaderes.

Les 480 explotacions porcines afectades a Catalunya gestionaven els seus excedents en les sis plantes que hi havia en el territori.

A Lleida hi ha quatre plantes, una a Alcarràs, dues a Juneda i una a Miralcamp, i les dues altres són a Barcelona, una a l'Esquirol-Santa Maria de Corcó i una a les Masies de Voltregà.

A tot l'Estat, el tancament de 29 plantes afecta més de 2.000 explotacions que gestionen els purins, segons les dades de les organitzacions del sector.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés