Publicat 4/2/2020 17:38:48 +01:00CET

Agricultura comptarà amb un pressupost de 726,3 milions el 2020, un 14,4% més

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà, en comissió parlamentària, 4 de febrer del 2020.
@AGRICULTURACAT

BARCELONA, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat disposarà d'un pressupost global de 726,3 milions d'euros el 2020, un 14,4% més respecte als comptes del 2017.

Així ho ha explicat en comissió parlamentària la consellera del ram, Teresa Jordà, que ha indicat que 338,6 milions corresponen a fons propis del departament, 380,6 a fons europeus i set milions a despesa financera.

Jordà ha afirmat que un dels objectius del departament és enfortir el sector agroalimentari, per al qual es destinaran 74,7 milions, a través de la millora de la competitivitat d'indústries alimentàries i sectors productius, ajudes a la modernització de cooperatives i a la internacionalització i desplegant l'observatori de preus.

A més, el Consell Català de l'Alimentació, que compta amb una partida d'un milió d'euros, està elaborant el Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya i ha de culminar amb el Pacte Nacional per a l'Alimentació.

En matèria de desenvolupament i cohesió territorial, en el marc de la Política Agrària Comuna (PAC) es preveu una partida de 279 milions, un 18% més, i les ajudes del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) sumen 88,1 milions, un 37,9% més.

Jordà ha destacat que aquestes ajudes han de fomentar la incorporació de joves al món agrari, i ha indicat que entre el 2015 i el 2019 més de 2.000 joves s'han sumat al sector.

Els pressupostos també preveuen partides específiques per a l'equitat de gènere en el marc de les actuacions del Consell de Dones del Món Rural i Marítim i amb l'elaboració aquest any d'un nou programa de dones del món rural i marítim 2021-25: "Sense dones no hi ha sector agrari".

REGADIU

La consellera ha ressaltat l'aposta pel regadiu amb 58,6 milions a infraestructures d'aquesta mena, com preveu el Pla d'infraestructures de regadiu que va aprovar el Govern per 460 milions, que es distribuiran fins el 2032 i que permetran acabar el canal Segarra-Garrigues.

Del total d'aquesta inversió, uns 35 milions d'euros es dirigiran mesures correctores i compensatòries d'impacte ambiental: "El reg és una estructura de país i l'hem de considerar igual d'important que la L9 del metro".

BIOECONOMIA

La consellera també ha afirmat que d'aquí a poc temps el Govern li formalitzarà l'encàrrec de liderar l'estratègia de la bioeconomia de Catalunya, que abordarà des de la gestió de les dejeccions ramaderes i la seva valorització com a fertilitzant, a l'ús de la fusta procedent de la gestió forestal com a biomassa i la lluita contra el desaprofitament alimentari.

En concret, el conjunt de mesures vinculades a la bioeconomía és de 33,9 milions, i destaca el desplegament de l'Estratègia Marítima de Catalunya i l'aposta per l'economia blava, que sumen 8,6 milions, un 43% més.

Els pressupostos també destinen 23,3 milions a l'estratègia forestal, i altres dos milions per implementar el decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes.

50 NOVES PLACES D'AGENTS RURALS

Quant al cos d'Agents Rurals, Jordà ha posat en valor que "és el primer cop que surten en un pressupost amb direcció general pròpia", i tenen una dotació de 30 milions.

Ha indicat que el 2019 es van convocar 35 places de sotsinspector i que aquest 2020 es convocaran 50 altres places d'agents rurals.

Finalment, la seva dotació anual de l'Irta augmentarà fins als 15,3 milions, un 10,6% més, i s'incrementa un 12% la inversió en escoles agràries, fins als 9,3 milions, alhora que s'engega l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar.