Publicat 20/03/2019 15:32CET

Un agent apunta un correu entre Trapero i Forn que desvela la "unitat d'acció" en les actuacions dels col·legis

AMP.- Procés.- Snchez va advertir que no permetria que Jové arribés detingut a
Pool - Archivo

Diu que segons els udios, la prioritat dels Mossos l'1-O era conixer els moviments de la Gurdia Civil i la Policia

MADRID, 20 mar� (EUROPA PRESS) -

Un comandant de la Gurdia Civil que va analitzar els correus electrnics de l'exconseller Joaquim Forn en les jornades prvies a l'1-O ha apuntat aquest dimecres --durant la seva declaració com a testimoni en el judici del procés al Tribunal Suprem-- l'existncia d'un missatge en el qual el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, informava l'exmembre del Govern de quins haurien de ser els principis d'actuació de la policia autonmica als collegis en resposta als requeriments de la Fiscalia.

En resposta a l'interrogatori del fiscal Fidel Cadena aquest testimoni ha assenyalat que de l'anlisi del correu s'infereix l'existncia d'una "unitat d'acció" entre el responsable polític i el major dels Mossos. Es tractava d'un missatge amb comentaris de Trapero a la instrucció de la Fiscalia en qu també es feia referncia a una entrevista oferta pel llavors fiscal general de l'Estat José Manuel Maza a Antena 3, en la qual esmentava les possibles conseqüncies d'una actuació als centres en cas que es produssin problemes d'ordre públic.

El correu, que segons aquest testimoni és el primer analitzat de Forn en qu es feia esment a la necessitat de preservar la convivncia ciutadana en la jornada del referndum illegal, afegia un suggeriment sobre l'eximent de responsabilitat criminal que estableix l'article 20.5 del Codi Penal, en el sentit que les actuacions policials havien d'evitar causar un mal major al que es pretenia evitar.

Aquests mateixos arguments, segons ha apuntat l'agent, van ser utilitzats l'endem en la resposta que els Mossos van adrear a la Fiscalia i posteriorment van aparixer en les actes de les Juntes de Seguretat prvies a l'1-O i en diferents compareixences públiques de responsables de la Generalitat. Posteriorment, a preguntes de l'advocat de Forn, Javier Melero, el testimoni ha reconegut que no constava resposta de Forn a aquest correu concret de Trapero.

CORREUS DE CASTELLVÍ I USPAC

El testimoni ha esmentat igualment durant la seva declaració l'existncia de correus entre Forn i el comissari d'Informació dels Mossos, Manel Castellví, de dates 29 i 30 de setembre del 2017, en qu aquest últim informava al llavors conseller d'Interior de la possibilitat que per part de grups d'"independncia revolucionria" (IR) i extremistes es formessin a les portes dels collegis electorals de l'1-O murs humans i una resposta "combativa" en el cas d'intervencions policials.

Un tercer correu electrnic que ha sortit a collació durant la declaració d'aquest comandant ha estat el que va remetre després de l'1 d'octubre a Forn un responsable del sindicat de Mossos USPC, per assenyalar que no entenien per qu s'estaven encarregant informes als agents sobre la seva participació en la jornada del referndum si ja existien les actes aixecades aquell dia sobre el que va passar als collegis.

El representant sindical advertia també en aquell missatge "que no consentirien" que els agents de mossos que havien complert ordres haguessin de patir conseqüncies penals o administratives, segons ha apuntat el testimoni de la Gurdia Civil, que de la mateixa manera que els seus companys ha comparegut sense que la seva imatge hagi estat emesa pel senyal institucional que permet veure el judici per televisió.

ANLISI D'UDIOS

Una altra part de l'interrogatori a aquest comandant de Gurdia Civil ha versat sobre l'anlisi que va fer de les transmissions per rdio que es van produir durant la jornada de l'1-O, que van revelar segons aquest agent la "prioritat sobre qualsevol altra" dels Mossos per conixer els moviments de la Gurdia Civil i la Policia. En compliment d'aquesta ordre, segons el testimoni es van seguir combois policials i es va passar informació sobre plaques de matrícula.

D'altres ordres que ell va sentir va ser la dirigida al fet que, en cas que es produssin intervencions policials, els agents dels Mossos s'apartessin perqu no apareguessin "imatges en les quals es veiés la policia actuar i els mossos all mirant".

En unes altres escoltes es detallava, segons aquest testimoni, que els mossos eren coneixedors que les persones organitzades enfront d'alguns centres de votació tenien intenció de collocar en primera línia a menors o persones d'avanada edat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés