Publicat 20/03/2020 13:22

Afrucat xifra entre 35.000 i 40.000 els treballadors addicionals necessaris

Fruita variada (arxiu)
Oscar Cañas - Europa Press - Archivo

Diu que sense nova m d'obra la fruita més primerenca es quedar sense recollir

BARCELONA, 20 març (EUROPA PRESS) -

Afrucat ha advertit aquest divendres que el sector frutícola és un sector intensiu en m d'obra, tant en el camp com en les centrals, i que per al correcte funcionament de la present campanya frutícola seran necessaris entre 35.000 i 40.000 treballadors addicionals.

Ha indicat que en les properes setmanes comenaran els treballs de collita de les diferents espcies frutícoles en totes les demarcacions catalanes, i que a la zona més preco, en els camps de Tarragona, dins de dues setmanes comenaran les tasques d'aclarit dels arbres i entre el 15 i el 20 d'abril s'iniciar el període de collita de la cirera, la primera fruita que arriba, ha informat en un comunicat aquest divendres.

Quant a la província de Lleida, la zona amb més producció de tota Catalunya, aquestes tasques s'iniciaran dins de dues o tres setmanes, al voltant de la Setmana Santa, quan "tota la m d'obra necessria al camp ha d'estar contractada".

Segons Afrucat, Girona té com a problemtica afegida les repercussions de les inundacions fruit del temporal 'Gloria' i encara s'estan fent tasques de poda als camps.

Les plantacions gironines també necessitaran personal addicional de camp en els propers dies per dur a terme l'aclarit i l'obertura de malles, especialment en les plantacions de poma.

Afrucat ha exposat que el problema amb tota aquesta m d'obra radica que normalment aquests treballs els realitzen personal immigrant que arriba de diferents pasos tercers de la Unió Europea, com el Marroc, Algria i Colmbia, i també de l'Europa de l'Est.

"És per aix, que les mesures de tancament de fronteres afectaran especialment al sector frutícola que no pot ajornar o detenir la producció dels arbres", ha assegurat.

"LEGALITZACIÓ PROVISIONAL" D'IMMIGRANTS

Per aix, ha plantejat considerar la "legalització provisional" de les persones que no tenen la seva situació regularitzada per poder-les contractar i ocupar els llocs de treball necessaris, així com fer una crida des dels serveis d'ocupació a tota la gent que ara mateix est en atur o desocupada, per poder elaborar una llista amb la qual el sector frutícola pugui comptar.

Ha matisat que en els últims anys "aquesta trucada a les persones aturades o en situació d'atur no ha donat resultat", per la qual cosa ha considerat que la legalització provisional podria ajudar.

Ha advertit que en altres zones d'Espanya més primerenques, com les províncies del sud del país, aquesta falta de m d'obra especialitzada ja ha portat a moltes centrals a suggerir als seus productors que deixin part de la collita al camp per impossibilitat de manipular-la.

Finalment, Afrucat ha insistit en la necessitat de disposar de mascaretes, guants de nitril i gel hidroalcohlic per protegir al personal que continua treballant en les centrals frutícolas.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés