Actualitzat 24/02/2021 17:53 CET

Aena registra pèrdues de 126,8 milions el 2020, les primeres des de 2012, per la covid-19

Archivo - Arxivo - Passadissos antiretornos de l'aeroport de Sant Pablo
AENA - Archivo

MADRID, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

Aena va registrar unes pèrdues de 126,8 milions d'euros el 2020, les primeres de 2012, enfront del benefici de 1.442 milions d'euros d'un any abans. Els seus ingressis han caigut un 50,2%, fins a 2.242,8 milions d'euros, a causa de les restriccions a la mobilitat per frenar la pandèmia de la Covid-19.

Així mateix, el resultat brut d'explotació (Ebitda) va registrar un descens del 74,2%, fins als 714,6 milions d'euros, incloent 22,7 milions d'euros de la consolidació de Luton i un impacte negatiu de 66,8 milions d'euros d'Aena Brasil.

Segons ha explicat Aena, la reducció del trànsit de passatgers durant l'any a Espanya, del 72,4%, fins als 76,1 milions de viatgers (del -70,9% si s'inclouen l'Aeroport de London-Luton i dels sis aeroports de l'Aena Brasil), s'ha traduït en una caiguda de l'activitat aeronàutica que ha causat un descens del 67,1% en els seus ingressos.

Els comercials s'anoten un descens del 16,4%, però inclouen Rendes Mínimes Anuals comptabilitzades no cobrades de 635,5 milions d'euros, incloses les corresponents al període de l'estat d'alarma (198,6 milions d'euros), en aplicació de les normes de comptabilitat (NIIF 16-arrendaments).

A més, Aena continua amb la seva política d'incentius comercials dissenyats per potenciar la programació d'operacions per part de les companyies aèries. Així, el consell d'Administració ha aprovat un nou incentiu extraordinari de recuperació d'operacions per a la temporada d'estiu de 2021.

INCENTIUS

Aquesta mesura, que s'aplicarà entre l'1 d'abril i el 31 d'octubre, incentiva el percentatge de recuperació que superi uns determinats llindars. Pels tres primers mesos, el llindar de recuperació establert és del 30% i, per als últims quatre mesos, del 45%.

Totes les operacions realitzades a partir d'aquests percentatges seran incentivades en la seva taxa d'aterratge en el mateix percentatge de la seva recuperació, segons ha explicat Aena.

L'incentiu suposa que les companyies rebran un descompte en la tarifa mitjana mensual d'aterratge per a totes aquelles operacions que superin els nivells fixats, independentment del nombre de passatgers que transportin.

Així mateix, al març entraran en vigor les tarifes corresponents a 2021, que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) s'ha avingut a congelar, després de recuperar dèficits d'exercicis precedents.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés