Publicat 10/09/2021 20:42CET

Advocacia de l'Estat demana al Tribunal de Comptes que desestimi al·legacions de càrrecs catalans contra les fiances

Archivo - Arxivo - L'expresident Carles Puigdemont; durant l'acte de celebració dels 60 anys d'Òmnium Cultura
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El Tribunal de Comptes va imposar una fiança de 5,4 milions a càrrecs i funcionaris per un presumpte ús irregular de fons

MADRID, 10 set. (EUROPA PRESS) -

L'Advocacia de l'Estat ha presentat una bateria d'escrits en els quals rebutja les diferents al·legacions formulades per càrrecs polítics i funcionaris als quals es reclama des del Tribunal de Comptes 5,4 milions d'euros pel presumpte ús irregular de fons de la Generalitat de Catalunya per a les ambaixades catalanes i pel Diplocat.

En concret, en l'escrit que dóna resposta al recurs presentat per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, al que ha tingut accés Europa Press, en el qual al·legava indefensió en aquest procediment, recorda l'advocat de l'Estat que ha de tenir-se en compte que en les actuacions prèvies en el marc de les quals s'han dictat els actes recorreguts no poden aplicar-se els principis del dret a la tutela judicial efectiva perquè, com es justifica en la liquidació provisional, "les actuacions prèvies no tenen naturalesa jurisdiccional".

En aquest sentit, incideix que la liquidació provisional és un acte "no definitiu" que es limita a concretar determinats fets que poguessin ser causants de responsabilitat comptable i a els qui presumptament podrien ser els seus responsables. Per això indica que és "molt difícil" que aquest acte pugui causar "un dany real i efectiu" ja que la imputació real de responsabilitat comptable arribarà amb el procediment jurisdiccional de reintegrament per abast" que es tramitarà si escau amb posterioritat.

A més, sobre l'al·legació de l'expresident basada que té immunitat com a europarlamentari, els Serveis Jurídics de l'Estat indiquen que atenent al Protocol sobre privilegis i immunitats de la Unió Europea "resulta clar que el precepte no té cap repercussió sobre el present procediment i no existeix cap immunitat en relació amb l'exigència de responsabilitats comptables en general i en particular en aquesta fase prèvia instructora".

També es mostra contrari a l'al·legació relativa a la derogació de competències perquè ja "va ser motivadament contestada en la liquidació prèvia", i quant a la tercera de les al·legacions, relativa a la falta de resposta a les al·legacions realitzades prèviament, també s'oposa perquè en la liquidació prèvia es va respondre a les qüestions plantejades que requereixen ser resoltes per poder emetre una liquidació".

Sobre la petició de Puigdemont que li donessin més termini per presentar la fiança, l'advocat de l'Estat indica que "no procedeix" perquè el recurrent "no invoca ni justifica cap supòsit excepcional en el qual l'execució de la liquidació provisional o el requeriment de fiançament produeixi perjudicis greus, infundats i irreparables, com exigeix la doctrina".

MAS I LA RESPOSTA "CLARA I FUNDADA"

Arguments similars són utilitzats pels Serveis Jurídics per a la resta de càrrecs en escrits presentats el 6 d'agost, entre els quals estan l'expresident català Artur Mas i l'ex secretari de Presidència Joaquim Nin. Aquests van al·legar a més que no s'havia garantit el seu dret de defensa, que hi havia indefensió derivada de la inexistència d'informació de les infraccions comptables i que també es produïa una indefensió derivada de la pràctica de la liquidació provisional.

Però en l'escrit li respon que totes i cadascuna d'aquestes al·legacions "van ser perfectament contestades en la pròpia liquidació", i afegeix que dóna una resposta "clara i fundada", per la qual cosa igual que amb la resta sol·licita la inadmissió del recurs de Mas.

De fet, en un altre dels escrits, en el qual dóna resposta --també negativa-- al recurs de l'exconseller Andreu Mas-Colell i d'Albert Carreras d'Odriozola, l'Advocacia de l'Estat ressalta "la claredat i l'exquisida fonamentació de la liquidació provisional" que fa "innecessari afegir alguna consideració més".

En el cas d'altres ex-càrrecs de la Generalitat com l'ex-vicepresident Oriol Junqueras o l'exconseller Raúl Romeva, l'advocat de l'Estat insisteix que no pot haver-hi indefensió donat el moment en el qual es troba el procés. I mateixa sort corren la resta d'al·legacions que proposaven des de la seva defensa, entre les quals es plantejava la possible inconstitucionalitat i falta de subjecció al Dret de la Unió Europea de les normes legals reguladores del procediment d'actuacions prèvies del Tribunal de Comptes.

TERMINI PER A DEMANDES

Segons recull la Llei de Funcionament del Tribunal de Comptes, una vegada abonades les caucions i resolts els recursos, es donarà trasllat de la peça i altres actuacions al representant de l'entitat del sector públic perjudicada --en aquest cas la Generalitat-- i les altres acusacions perquè dins del termini comú de 20 dies presentin demanda.

Si no s'arriba a presentar, es conferirà trasllat al Ministeri Fiscal --pel mateix termini-- perquè la formuli si així ho considera oportú; en cas que tampoc presentés escrit, l'òrgan de la jurisdicció comptable a càrrec del litigi ordenarà d'ofici l'arxiu de les actuacions.

Una vegada finalitzada aquesta instrucció, continuarà el procediment al Departament Segon d'Enjudiciament, en mans de la jutge Margarita Mariscal de Gante, a la qual per torn li va correspondre aquest assumpte.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés