ACVOT recorre contra la llibertat del CDR Alexis Codina i el compara amb terroristes islamistes

Publicat 30/12/2019 16:57:21CET

MADRID, 30 des. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT) ha recorregut en súplica contra l'acte pel qual s'acorda la llibertat del membre dels Comitès en Defensa de la República (CDR) Alexis Codina perquè entén que lluny d'atenuar-se les raons per les quals va ser enviat a presó provisional, per contra s'han "agreujat" i perquè veu la seva situació comparable a la dels terroristes islamistes del Raval detinguts el 2008, mentre actuaven de manera coordinada.

En un escrit al qual ha tingut accés Europa Press, l'organització que exerceix d'acusació popular representada pel despatx Fuster Fabra argumenta que a Codina l'investiguen per tinença d'explosius amb finalitats terroristes i recorda que, segons les perquisicions de la Guàrdia Civil que van portar a la seva detenció el passat mes de setembre, va ser partícip de l'obtenció, elaboració i emmagatzematge d'aquestes substàncies.

"Aquesta mateixa seu judicial va poder conèixer un procediment similar com va ser el dels terroristes islamistes del Raval, els quals, en una situació anàloga a la present, es van iniciar accions que se sospitaven que serien atemptats amb finalitats terroristes", destaca l'escrit, que posa l'accent en "característiques similars", com els indicis que escometien "actes preparatoris per dur a terme actes de caràcter terrorista". Aquests investigats, per contra, van estar en presó preventiva fins al judici.

Per l'ACVOT, no es pot "perdre la perspectiva que tant Codina com la resta d'investigats formen part d'una organització criminal que compleix escrupolosament tots els elements requerits per ostentar tal consideració" i amb aquesta premissa, tots en la seva opinió haurien de seguir en presó provisional. Fins avui, de 9 detinguts, 7 van ser enviats a la presó i cinc han estat ja posats en llibertat amb fiança i mesures cautelars.

Si en altres casos l'associació va recórrer contra la posada en llibertat per entendre que, si bé eren persones que no haurien tingut contacte amb explosius, exercien un rol concret per al funcionament de l'organització, en el cas de Codina, l'ACVOT destaca que formava part del nucli executor i al seu domicili, "que ha servit com a laboratori clandestí", es manipulaven les substàncies precursores d'explosiu intervingudes per la Guàrdia Civil.

"Ha quedat acreditada la seva pertinença com a braç executor per dur a terme l'acció delictiva", diu l'escrit d'ACVOT, que incideix a més que aquesta "organització criminal amb finalitats terroristes continua en actiu i compta amb el suport exterior tant econòmic com institucional", especialment després que el Parlament de Catalunya es pronunciés a favor de la seva posada en llibertat.

L'ACVOT afegeix que persisteix el risc de fugida i posa com a exemple líders independentistes sostrets de la justícia com l'expresident Carles Puigdemont; insisteix que hi pot haver destrucció de proves perquè queden "encara pendents d'anàlisis un gran nombre de dispositius electrònics o informàtics" i risc de reiteració delictiva "atès que el projecte de secessió" en el qual haurien estat bolcant les seves intencions "no s'ha produït encara".

Contador

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  Les rèpliques de quadres en alguns punts de Barcelona són d'entitats que defensen instal·lar l'Hermitage a la ciutat

 3. 3

  Reactiven la recerca dels tres despareguts a les Illes Balears després de la borrasca Gloria

 4. 4

  El Consell per la República convoca el 29 de febrer l'acte a Perpinyà

 5. 5

  El CAC, la Generalitat i la CCMA presenten una campanya per fomentar l'esport femení

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista