Actualitzat 14/12/2015 20:04

ACM, FMC i candidatures catalanes menys PP i C's donaran suport a derogar la reforma local

BARCELONA, 14 des. (EUROPA PRESS) -

Membres de Democràcia i Llibertat (DL), ERC, el PSC, EnComúPodem i Unió han signat un compromís promogut per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per impulsar la derogació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (Lrsal, reforma local estatal) en un acte al qual han estat convidats tots els partits però no hi han acudit el PP i C's.

El president de la FMC, Xavier Amor, i el de l'ACM, Miquel Buch, han carregat aquest dilluns contra la Lrsal i han demanat treballar per derogar-la després de signar el compromís, mitjançant el qual prometen impulsar i promoure la derogació d'aquesta llei, i que "la defensa de la ciutadania i l'autonomia local sigui un dels eixos de treball de la pròxima legislatura" després de les eleccions generals.

Buch ha criticat que la Lrsal ataca l'autonomia local i els serveis que ofereix i representa, i ha celebrat que "en una campanya en la qual els partits tenen diferents opinions i matisos, s'hagin unit per l'administració i els ajuntaments per poder continuar servint els ciutadans".

El també alcalde de Premià de Mar (Barcelona) ha lamentat que encara no hi hagi sentència del TC després que més de 850 ajuntaments catalans i més de 2.300 de tot Espanya interposessin el juliol del 2014 un conflicte en defensa de l'autonomia local: "Ens agradaria que el TC no utilitzés dues velocitats".

Xavier Amor --també alcalde de Pineda (Barcelona)-- ha dit que s'ha "intentat criminalitzar" les administracions locals tot i que aquestes han complert, pel la qual cosa ha demanat sumar esforços per derogar aquesta llei --el Ministeri d'Administracions Públiques ha posposat el repartiment de competències en serveis socials entre ajuntaments i comunitats fins que es reformi el sistema financer territorial, quan havia d'entrar en vigor l'1 de gener--.

Segons Amor, "si hagués entrat en vigor, 2,5 milions de persones estarien en risc" pel canvi en la prestació dels serveis socials, i ha demanat repensar la regulació des del diàleg i l'acord.

ALCALDES I CANDIDATS

El candidat de DL per Tarragona al Congrés i alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha avisat que l'únic objectiu de la Lrsal és "minimitzar l'actuació de les administracions locals", i ha defensat que els qui han garantit durant anys la sostenibilitat del sistema local han estat els alcaldes, els regidors i els ciutadans.

El candidat del PSC al Senat, Carles Martí, ha avisat que la Lrsal no resol els problemes de les administracions locals i és absolutament lesiva, i ha afegit que "s'ha acabat utilitzar les finances municipals per quadrar" els comptes de l'administració general de l'Estat.

L'alcalde d'Alella (Barcelona) i número nou d'ERC al Congrés, Andreu Francisco, ha reivindicat que els ajuntaments es deuen a la ciutadania, ha acusat al Govern espanyol de legislar en contra de la gent, i ha advertit: "Una llei com aquesta no tindrà cabuda en una república catalana".

El número quatre d'Unió al Congrés, Toni Picó, ha afirmat que la Lrsal no millora el finançament local i que "lamina la democràcia i ataca el principi de subsidiarietat i proximitat de l'administració pública", per la qual cosa ha defensat derogar-la per aconseguir un nou finançament local.

La tinent d'alcalde del Prat de Llobregat (Barcelona) i número 13 d'EnComúPodem, Pilar Eslava, ha assegurat que la Lrsal es va elaborar des de la desconfiança cap als ajuntaments, i ha destacat que "les lleis es fan per solucionar problemes, i aquesta els crea".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés