Publicat 2/4/2019 13:13:06 +02:00CET

Absolt el regidor de Badalona que va tornar els cartells que van requisar uns agents a un grup d'independentistes

Concentració en la Ciutat de la Justícia de Barcelona de la CUP i Alerta Solid
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 2 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Audincia de Barcelona ha absolt el regidor de Badalona José Tellez (Guanyem Badalona) en estimar el seu recurs contra la condemna a una multa de 4.380 euros per una suposada desobedincia a uns agents de la Policia Local el setembre del 2017, en tornar els cartells que els policies havien requisat a un grup d'independentistes.

En una sentncia recollida per Europa Press, la Secció Sisena considera que "no hi ha prova de crrec" que sustenti la condemna pel delicte de desobedincia i revoca la sentncia que va dictar el Jutjat Penal 7 de Barcelona.

En una anotació en el seu compte de Twitter recollida per Europa Press, Téllez va destacar aquest dilluns que l'Audincia ha revocat la seva condemna per desobedincia "en haver defensat la llibertat d'expressió a Badalona quan la Fiscalia va fer servir la Gurdia Urbana per requisar cartells".

L'Audincia de Barcelona detalla que la nit del 25 de setembre del 2017 una patrulla formada per tres caps de la Policia Local van confiscar a cinc persones brides i 45 cartells amb els lemes 'Hola República', 'Hola Europa', i 'Hola Nou País' i l'anagrama 'Sí'.

En el transcurs d'aquesta actuació policial, van arribar més persones, que van recriminar l'actuació dels agents, i també va arribar Téllez, que ostentava el crrec de tercer tinent d'Alcaldia i, després de parlar amb la patrulla, "en la seva condició de membre de la Corporació local va instar els agents de la seva demarcació municipal a tornar els cartells".

Els agents locals s'hi van negar, van allegar que complien instruccions de la Fiscalia i Téllez "va obrir la porta del vehicle, va agafar els cartells i els va entregar a qui els havien confiscat", amb el pretext que els policies eren simples agents depenents de l'Alcaldia, segons recull la sentncia.

En el judici, Téllez va reconixer que va agafar els cartells independentistes del cotxe patrulla i que els va tornar a les persones que hi havia present, en justificar que va ser per garantir el dret a la llibertat d'expressió i evitar "mals majors".

L'Audincia assenyala que en aquells fets no va haver-hi una ordre expressa dels agents a Téllez --la qual cosa requereix el delicte de desobedincia--, perqu "no va haver-hi aquest requeriment exprés de no tocar els materials confiscats, ni cap advertiment que si ho feia podia incórrer en desobedincia, o podia tenir conseqüncies".

El tribunal també indica que els cartells --de societats civils-- són "publicitat que expressa una posició, en el context polític que es vivia, per no pot considerar-se propaganda electoral, sinó que ha d'emmarcar-se en l'mbit de la llibertat d'expressió".