Publicat 16/10/2019 15:33:37 +02:00CET

Abascal sol·licita al Congrés la declaració de l'estat d'excepció a Catalunya

El president de Vox, Santiago Abascal, en un acte de Vox a Guadalajara.
RUBÉN ALBARRÁN - Europa Press

Creu insuficient aplicar la Llei de Seguretat Nacional i reclama arribar a l'origen dels "atemptats"

MADRID, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de Vox, Santiago Abascal, ha sol·licitat al Congrés la declaració de l'estat d'excepció després dels incidents que han tingut lloc a Catalunya arran de conèixer-se la sentència del procés.

En concret, ha registrat un escrit en el qual demana a la Mesa de la cambra que convoqui la Diputació Permanent amb la finalitat que aquest òrgan, l'únic que continua actiu després de la dissolució de les Corts, insti el Govern central a "engegar immediatament els tràmits per procedir a declarar l'estat d'excepció previst en l'article 116 de la Constitució espanyola".

En el text, recollit per Europa Press, Vox justifica aquesta mesura mentre que "la greu alteració" de l'ordre públic i constitucional que estan perpetrant grups "organitzats i ovacionats" per les institucions públiques a Catalunya s'ha incrementat exponencialment fins arribar a una situació en la qual l'estat de dret a Catalunya es troba "en greu risc".

El líder de Vox subratlla que la "irresponsabilitat" del Govern en funcions de Pedro Sánchez no ha previst "amb prou antelació" l'adopció de les mesures necessàries, com la Llei de Seguretat Nacional, o amb la negació de la realitat del clima que es viu a Catalunya, exigeix que ara s'apliqui l'estat d'excepció.

ÉS "L'ÚNICA RESPOSTA" PER RESTABLIR LA CONVIVÈNCIA

Per això, defensa que avui "l'única resposta" de l'estat de dret "per restablir la pacífica i normal convivència i regularitat dels serveis públics essencials a Catalunya, i garantir la seguretat, la integritat i la vida de les persones", és "la declaració d'estat d'excepció".

I és que, segons argumenten, la crida a l'aplicació de la llei de seguretat ciutadana que altres formacions polítiques estan duent a terme, com el PP, resulta sens dubte "insuficient i inadequada", en la mesura en la qual el restabliment de l'ordre constitucional, vista l'"extrema" situació que "no s'aconsegueix amb la sola resposta policial mitjançant una coordinació reforçada sota una autoritat única".

Segons la Constitució, la proclamació de l'estat d'excepció permet ampliar els temps màxims de detenció i els registres domiciliaris, així com suspendre l'exercici de drets fonamentals com el d'expressió o el de premsa. El Govern l'ha de declarar mitjançant un decret acordat en el Consell de Ministres, amb prèvia autorització del Congrés.

La secretària general del grup parlamentari de Vox al Congrés, Macarena Olona, ha detallat que amb l'estat d'excepció es permetria la detenció durant deu dies dels qui posen en risc la seguretat i la llibertat a Catalunya.

AIXÒ NO SE SOLUCIONA NOMÉS PER VIES POLICIALS

Al seu parer, "aquesta amenaça" no se soluciona per vies policials i cal "arribar a l'origen dels atemptats". En aquest sentit, Olona considera "evident" que des de les mateixes institucions catalanes, incloent el Govern de Quim Torra i el Parlament que presideix Roger Torrent, "s'està ovacionant a aquests radicals violents" fet pel qual "absolutament" podrien ser detinguts.

Això sí, no considera necessari que siguin les Forces Armades els que apliquin l'estat d'excepció a Catalunya i creu que son suficients "una sèrie de mesures molt menys oneroses" com prohibir manifestacions, intervenir Tv3 i ampliar els temps de detenció.

Encara que Vox no té capacitat per forçar la reunió de la Diputació Permanent del Congrés, Olona apel·la a la "responsabilitat" de la Mesa d'aquest òrgan, que presideix la socialista Meritxell Batet, per accedir a la seva sol·licitud i permetre el debat. "La Mesa pot aferrar-se a mil excuses, però des d'avui el que tenen és un escrit rigorós i seran còmplices del que passi si no l'atenen", ha subratllat.