Publicat 15/12/2019 15:25:01 +01:00CET

Ábalos urgeix a ERC l'acord i demana una investidura com un "pas necessari" per al diàleg

El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luís Ábalos, en el 14è Congrés del PSC
PAU VENTEO (EUROPA PRESS)

"Sense això no hi ha res. Obstinar-se a posar condicions sobre allò previ és absurd", adverteix

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luís Ábalos, ha constret aquest diumenge a ERC a tancar un acord per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern i ha advertit que aquesta investidura és el "pas necessari per abordar el diàleg" que reclamen els republicans i que els socialistes volen abordar.

En el discurs de clausura del 14è Congrés del PSC, Ábalos ha insistit en la necessitat d'investidura a Sánchez: "Sense això no hi ha res. Obstinar-se a posar condicions sobre el previ és absurd", i ha afegit que ho és perquè considera que la resolució al conflicte no transitarà per un camí curt.

Ha advertit que s'ha obert una oportunitat per als qui aposten per solucionar el conflicte per la via del diàleg i ha avisat que, si les negociacions que mantenen totes dues formacions no prosperen, "la tesi del diàleg es trencarà, perquè d'alguna manera es demostrarà que no hi ha possibilitat de diàleg".

Ha criticat tots els qui han negat que a Catalunya hi hagi un conflicte i ha defensat que sí l'hi ha tal com han assumit en les negociacions amb els republicans, per aquest motiu ha criticat la dreta: "A mi quan ens comencem a embolicar amb les terminologies, que si és conflicte polític o de convivència... crideu-ho com vulgueu. "Hi ha conflicte o no hi ha conflicte? Que cadascun ho digui com el vulgui entendre".

"Home si no n'hi ha, ho hem vist les setmanes passades amb problemes als carrers, que és l'expressió del conflicte", ha resolt el dirigent socialista, que per això ha insistit en la finestra d'oportunitat que s'ha obert pels qui defensen solucionar-ho per la via del diàleg.

CRIDA A LA DRETA

Ábalos ha dividit la seva intervenció a enviar un missatge als republicans d'una banda i, per l'altra, als partits de dretes --encara que no ha citat ningú explícitament--, i ha acusat la dreta d'obligar-los a pactar amb els independentistes.

S'ha referit a Espanya com "la casa comuna de tots" i ha subratllat que el que està en joc és la governabilitat de l'Estat, després de dues eleccions en què els socialistes s'han imposat a la resta de forces.

Ha defensat que la seva voluntat és entendre's amb l'esquerra, però ha destacat que els partits de dretes tampoc els han donat una altra possibilitat: "Quan veig la dreta criticar les aliances possibles, segons els procediments, em sembla d'un cinisme i una hipocresia tremenda, perquè sense la seva concurrència, sense la seva participació en la governabilitat, no queda més del que ens deixen".

"Amb qui pot un comptar? Amb qui vulgui. No podem recaptar l'ajuda dels qui no la volen prestar", i ha afegit que la dreta no se sent al·ludida per la governabilitat i l'ha acusat d'aplicar una venjança a la resta per no haver guanyat els comicis.

Ábalos ha redundat en la idea que és la dreta la que no es mou per permetre un Govern central presidit per Sánchez i no al revés, i ha sostingut que acusar els socialistes de pactar "amb els qui volen trencar Espanya, és una coartada per justificar la seva poca responsabilitat i per fer una oposició brega".

"Si volguessin una altra solució, està a les seves mans: és molt fàcil. El que us parla va fer en el seu moment un gran sacrifici. O és que la responsabilitat és sempre cosa del PSOE?", ha dit, i ha demanat als populars que emulin el PSOE quan es va abstenir i va permetre a Mariano Rajoy dirigir Espanya des de Moncloa.