Actualitzat 4/12/2019 16:22:48 +00:00 CET

Ábalos emmarca els avanços amb ERC en "aproximacions" per encarar el "conflicte"

El ministre de Foment en funcions, José Ábalos (e), als voltants del Congrés dels Diputats, minuts abans de la segona reunió de PSOE i ERC per a la formació de Govern espanyol, a Madrid (Espanya), 3 de desembre del 2019.
Ricardo Rubio - Europa Press

Subratlla que l'etapa de la unilateralitat ha "fracassat" i aposta per trobar la manera perquè ningú quedi al marge de la llei

MADRID, 4 des. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Foment i número 3 del PSOE, José Luis Ábalos, ha emmarcat aquest dimecres els avanços que s'han aconseguit en el diàleg amb ERC per fer prosperar la investidura de Pedro Sánchez en "aproximacions" sobre com "mirar d'encarar un conflicte i no negar-lo".

Així s'ha pronunciat en declaracions als mitjans de comunicació després de presentar un pla d'igualtat a la seu del seu Ministeri, preguntat pels avanços assolits en la segona reunió negociadora entre les delegacions d'ERC i el PSOE, de la qual ell forma part, aquest dimarts al Congrés dels Diputats.

Segons el ministre, l'"unilateralisme" a l'hora d'enfrontar aquest conflicte "ha fracassat", per la qual cosa la primera condició per abordar-lo és "no negar- l'existència" del problema que "transcendeix" la situació de Catalunya i afecta la "institucionalitat" de l'Estat.

El que busquen els socialistes en el diàleg amb ERC és mirar de "trobar vies d'expressió", des de "l'assumpció del problema", que evitin que ningú "hagi de recórrer a situar-se fora de l'ordenament jurídic", ha explicat. Això sí, ha admès que les dues parts encara han de "debatre" sobre la manera de canalitzar aquest conflicte.

Per permetre amb la seva abstenció la investidura de Sánchez, ERC exigeix l'establiment d'una taula de diàleg entre el Govern espanyol i el Govern català en la qual poder canalitzar les aspiracions independentistes de celebrar un referèndum d'autodeterminació. Els socialistes es neguen a debatre d'aspectes que quedin fora de la Constitució i de la llei.

Ábalos ha evitat pronunciar-se sobre si la possibilitat, cada vegada més llunyana, que la investidura pugui celebrar-se abans de Nadal, més enllà de preguntar-se si és possible, per què caldria ajornar-la.

LA RELACIÓ AMB CASADO

Sobre l'absència de contactes entre Sánchez i el líder del PP, Pablo Casado, Ábalos l'ha atribuït a l'actitud del líder conservador, que "s'obstina" a "bloquejar" i a "desqualificar" el PSOE i al seu secretari general.

Segons el seu parer, que Casado recorri a queixar-se que Sánchez no li va tornar la trucada que li va fer la nit electoral per felicitar-lo no és més que una "coartada basta" per "continuar bloquejant" el país.

Ábalos ha recordat a Casado que ell sap millor que ningú què seria caldria per desbloquejar la formació de Govern sense deixar-la en mans de partits independentistes perquè va ser precisament el PSOE el partit que es va abstenir el 2016 per permetre la investidura de Mariano Rajoy. En aquesta ocasió, l'abstenció del PP també asseguraria la formació de Govern sense que depengués de formacions independentistes.