Publicat 20/1/2019 12:48:56 +01:00CET

Ábalos diu a PDeCAT i ERC que han de plantejar-se si volen millores per als catalans amb el PGE o afeblir al Govern

José Luis Ábalos
Ricardo Rubio - Europa Press

Afirma que no pot donar una data de quan es viatjar d'Euskadi a Madrid en TAV per assegura que les obres estaran fetes el 2023

BILBAO, 20 gen. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha afirmat, en relació a la cerca de suports als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), que PDeCAT i ERC han de plantejar-se si volen "millorar la situació dels catalans o afeblir al Govern".

En una entrevista al diari El Correu, Ábalos afirma, davant el fet que només cinc comunitats vegin redudes les seves inversions en el PGE, entre elles, Euskadi, que el president del Govern, Pedro Sánchez, li ha insistit reiteradament "a complir amb els compromisos establerts amb Euskadi".

En tot cas, indica que és una proposta inicial que ha de ser sotmesa a debat parlamentari i, per tant, "est oberta a les esmenes dels grups". A més, afegeix que cal tenir en compte que no s'ha millorat el sistema de finanament de les comunitats de rgim comú i les inversions de l'Estat "també tenen en compte aquest detall". "Euskadi i Navarra tenen el seu rgim foral i no es poden comparar amb la resta", agrega.

Davant les exigncies que pugui plantejar el PNB, afirma que el Govern tindr a veure el "encaix global". "Per és evident que, en altres circumstncies, hi ha hagut alguns projectes que no s'han tingut en consideració i ja ens han advertit que van a presentar esmenes. Veurem el procés", indica.

Davant l'advertiment del PNB que no descarta una esmena a la totalitat, assenyala que aix és "tant com dir 'no vull negociar'" i aix suposa "una contradicció". Abalos indica que, si al debat a la totalitat es desestima el projecte, no es podr parlar de res", per, si el propsit és negociar per millorar, només es pot fer a partir de la presa en consideració del projecte".

En relació a l'exigncia del PNB que es compleixin els acords subscrits amb el Govern del PP, assegura que assumeixen aquests acords i "estan en aix".

Ábalos destaca que les relacions amb el PNB són "positives, de collaboració", encara que els 'jeltzales' "lgicament, defensen la seva posició nacionalista". "Nosaltres tenim un projecte per tota Espanya, un projecte integrador. De moment, és una relació cordial, amb una lleialtat important i que dóna els seus fruits, per exemple, els convenis que hem subscrit aquesta setmana", afegeix.

Preguntat per si hi ha opció que el PSOE accepti les bases per al nou Estatus pactades per PNB i EH Bildu a canvi del suport d'aquests dos partits, afirma que el Govern vol que la negociació pressupostria "vagi sobre els Pressupostos". "Un altre tipus de qüestions anirien en un altre marc", assenyala.

En aquest tema del nou Estatut, assegura que el PSOE mantindr "clarament" la posició que adopti el PSE-EE que és al que es reserva "exclusivament" la interlocució.

Abalos creu que és "molt difícil" oposar-se a aquests Pressupostos i creu que els qui s'oposin hauran de "justificar-ho molt". "Incorporen demandes socials molt important que han suposat mobilitzacions i que milloren enormement a molts collectius. I les inversions creixen enormement", assenyala.

Davant la postura de PP i Ciudadanos, indica que tenen una "voluntat obstruccionista d'enderrocament de l'actual Govern" i es tracta de "tota una operació de deslegitimació".

Respecte a PDeCAT i ERC, sosté que si Catalunya ha tingut aquest increment de recursos als Pressupostos, "més enll que els catalans també són espanyols i per tant beneficiaris d'aquesta política social, és molt difícil dir que no". "Seria sumar-se a afeblir a un Govern que ha fet una aposta valenta pel dileg polític", afegeix.

Al seu judici, la qual cosa han de fer és plantejar-se "si el seu propsit és millorar la situació dels catalans o només afeblir al Govern". Abalos afirma que no hi haur moviments entorn del judici del 'proces'.

Qüestionat per si li preocupa que pactar amb els sobiranistes danyi la imatge del PSOE en alguns punts d'Espanya, Abalos afirma que els seus acords són sempre "dins de la legalitat i de la normalitat institucional".

A més, diu que el Govern no treballa amb l'escenari de no aprovar els comptes i anar a un avanament electoral, sinó amb el de "aprovar el Pressupost".

D'altra banda, indica que l'adversari del PSOE ara és el "risc d'involució". "La dreta no té cap complex ni pudor a aliar-se amb la ultradreta, que est plantejant clarament una regressió en les conquestes democrtiques d'aquest país. Aquest és el nostre adversari i el perill per a Espanya", assegura Ábalos, que creu que el PP est "assumint els principis de la ultradreta".

Respecte a la possibilitat que puguin pactar amb Ciutadans per governar en diferents comunitats després de les eleccions de maig, assegura que la seva actitud és "aconseguir majories i pactes de progrés", per la qual cosa no est en la seva estratgia electoral aquesta fórmula.

Preguntat si, per tant, descarta a Ciutadans com a soci, mostra els seus dubtes que, a partir d'ara, pugui ser-ho "després del viratge tan dret que ha tingut". Al seu parer, "s'ha escorat tremendament quan suposadament venia a regenerar la democrcia".

Després de la prdua de la presidncia d'Andalusia, afirma que es tracta d'un fracs del partit" i afirma que "les persones, amb tot l'importants que són, estan sempre sotmeses al propi projecte".

Ábalos indica que no va a donar "cap consell" a Susana Díaz sobre si ha de seguir o dimitir perqu té "experincia i responsabilitat" i "cadascun sap el que ha de fer en aquest moment".

TAV

Sobre el projecte del TAV i preguntat per quan es podr viatjar d'Euskadi a Madrid en aquesta infraestructura, afirma que no pot donar una data exacta de "quan es podr pujar en un tren d'alta velocitat en un viatge comercial", per assegura que "les tres capitals estaran connectades i amb les obres fetes el 2023".

Ábalos precisa que el 2023 estarien mancant les proves de seguretat per complir amb la normativa i afegeix que "no es pot precisar el temps que pot passar des que s'acaben les obres fins a la posada en servei".

El ministre, que no es planteja noves encomanes amb el Govern Basc per accelerar els treballs, indica que el compromís en relació amb l'estació del TAV de Bilbao és finalitzar la redacció de l'estudi informatiu al mar i a més redactar de forma parallela el projecte constructiu. D'altra banda, apunta que les obres del tram Atxondo-Abadiño comenaran per al segon semestre de l'any i, en relació a la connexió del tram basc amb Burgos, apunta que al novembre van sollicitar al Ministeri de Transició Ecolgica l'inici de l'avaluació ambiental de l'estudi informatiu i s'est a l'espera de la seva resposta.

D'altra banda, afirma que va anunciar un acord per suprimir els dos passos a nivell de Zorroza perqu hi ha un "consens polític per resoldre aquest tema" i la seva intenció és "signar un protocol per determinar els passos a seguir tant en temps com en compromisos per part de les dues administracions".

En relació a l'aeroport de Bilbao, assenyala que el seu trnsit acumula cinc anys de creixement sostingut i Aena va adequant la infraestructura a les previsions de viatgers. Per aix, indica que s'estan duent a terme determinades actuacions "per a un augment de la capacitat i atendre la demanda de trnsit esperada el 2030".