Publicat 9/1/2019 12:34:55 +01:00CET

Ábalos avisa a l'independentisme que no esperi gestos "de carcter polític"

Reunió de l'Executiva Federal del PSOE
Oscar del Pozo - Europa Press

MADRID, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Foment i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha avisat aquest dimecres a l'independentisme que no esperi gestos "extraparlamentaris" perqu el Govern d'Espanyi culli el seu suport als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Alhora, ha assegurat que un altre lideratge en l'independentisme facilitaria la situació a Espanya.

En una entrevista a Onda Cero, recollida per Europa Press, el titular de Foment ha defensat que no hi haur concessions "de carcter polític" als Pressupostos per comercialitzar-se el suport dels diferents partits al Congrés.

"Quan demanen gestos, penso que n'hi haur a favor dels espanyols visquin on visquin. Hi haur millores per als pressupostos, per més enll, gestos extrapressupostaris no els esperin", ha assenyalat el ministre, i ha assegurat que els partits hauran d'explicar perqu rebutgen les millores en inversions en diferents regions.

El número tres del PSOE ha assenyalat que fins i tot Andalusia, si finalment es culmina un Govern de dretes, haur d'explicar perqu prefereixen "sacrificar" les millores pressupostries en pro de l'"electoralisme".

ELS INDEPENDENTISTES SÓN "EXTREMISTES"

En ser preguntat per si considera que les formacions independentistes són extremistes, Ábalos ha considerat que sí que ho són, encara que ha posat l'accent en com desenvolupen el seu projecte.

"Són partits extremistes, per els tinc certa confiana. Una cosa és tenir una idea i un projecte, per a l'hora de defensar-lo és important no tractar d'imposar-lo i no sotmetre'l a ningú", ha assenyalat, i ha criticat l'"unilateralisme i la "imposició".

NO SAP RES SOBRE EL DOCUMENT DE TORRA

Quan li han preguntat pel document que va entregar el president de la Generalitat, Quim Torra, al president del Govern central, Pedro Sánchez, sobre la seva proposta per a Catalunya, ha assegurat que no va arribar a veure'l. "No ho sé, ni ho he comentat", ha dit sobre si el document est a mans del president.

"No tinc perqu saber-ho. El president haur estimat si el document és de rebut o no és de rebut. Et poden presentar un escrit i no ests obligat a fer el justificant de recepció", ha assenyalat, i ha dit que desconeix les circumstncies al voltant del text.

FA FALTA UN ALTRE LIDERATGE A CATALUNYA

Sobre les seves crítiques al president de la Generalitat, Quim Torra, de qui va dir que era un "illuminat", ha reiterat que les seves intervencions sí que són "molt illuminades".

"Ha tingut ocurrncies com el model de la via eslovena. No sembla una brillant idea", ha opinat sobre les tesis del dirigent catal, de qui ha dit que est en el crrec per circumstncies.

"Est per circumstncies d'un procés tan anmal com el que ha tingut lloc, en altres circumstncies no seria president de la Generalitat", ha assenyalat i ha recalcat que a la comunitat hi fa falta un altre lideratge, que podria fer les coses més fcils.

"Bona part del que passa és per falta de lideratge, fa falta algú que tingui una visió clara, que tingui un horitzó cert i un full de ruta i altura de mires per a la responsabilitat que requereix el moment", ha assenyalat el secretari d'Organització socialista.

Ábalos ha considerat que és necessari un líder de la Generalitat que "assumeixi" dir-li a la societat catalana "la realitat", perqu considera que la crisi que viu l'independentisme complica la situació a Espanya.