Ábalos adverteix que el Govern central no acceptarà "cap mena de desobediència"

Publicat 10/10/2019 15:45:16CET
El ministre de Foment, José Luis Ábalos, visita el Saló Nàutic Internacional de Barcelona
EUROPA PRESS

Defensa aplicar l'article 155 si està justificat però apel·la al diàleg

BARCELONA, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha advertit aquest dijous que el Govern central no acceptarà "cap desobediència" en resposta a la sentència del procés independentista.

"Evidentment, no acceptarem cap desobediència. En cap cas", ha dit el secretari d'Organització del PSOE en declaracions als mitjans en visitar el Saló Nàutic Internacional de Barcelona.

Li han preguntat si tampoc acceptaria desobediència civil, ha contestat que la llei no la distingeix i que això no és gaire eximent: "Hi ha moltes maneres d'intentar eludir la legalitat. Es busquen coartades de caràcter ideològic. Però, afortunadament, el dret positiu no té res a veure amb el dret natural, el qual donava tanta arbitrarietat perquè justificava la raó personal".

Sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ha sostingut que s'aplicarà a les situacions corresponents, i que en un estat de dret com Espanya totes les aplicacions legals es fonamenten en fets contrastats, no en intencions ni en presumpcions: "Si es produeixen els supòsits de fet que justifiquen i exigeixen el compliment, caldria fer-ho".

Ha defensat que el PSOE sempre ha mantingut la mateixa posició, diàleg i llei, perquè la convivència no pot quedar al marge legal: "Suposo que la Generalitat també demanarà que es respectin les normes autonòmiques, no? És extensible".

"El que passa és que pot ser que hi hagi un no reconeixement del marc jurídic. Suposo que la Generalitat plantejarà contínuament decrets, ordres, resolucions, i tot això d'acord amb la llei", ha asseverat.

"Reconeixem la diversitat d'Espanya en tota la seva diversitat", ha dit, i ha indicat que Espanya és un país complex, però precisament això també és la seva riquesa.

REFORMA ARTICLE 99 DE LA CONSTITUCIÓ

Sobre la reforma de l'article 99 de la Constitució que planteja el president en funcions, Pedro Sánchez, per impedir bloquejos a la investidura i si creu que pot prosperar, ha dit: "Ara que veiem candidats que parlen com homes d'estat que plantegen pactes d'estat... El primer pacte d'estat que s'ha de complir és reconèixer el resultat de les urnes i fer possible un govern", ha dit per al·ludir implícitament al líder de Cs, Albert Rivera.

Per això, ha lamentat: "El fet que utilitzin un mecanisme, que la Constitució permet per bloquejar, és una instrumentalització espúria d'allò que la Constitució planteja".

"Només tenim un propòsit, i és que Espanya tingui un govern, i que aquest funcioni i respongui a la voluntat popular. Aquest és el veritable pla que tenim", ha finalitzat.