Publicat 19/11/2014 09:00

Torres-Dulce convoca la cúpula fiscal després de la negativa de fiscals catalans a querellar-se

El TSJC acatará la orden que le dé Torres-Dulce
EUROPAPRESS

El fiscal general va ordenar interposar la querella i la decisió majoritària de la junta fiscal a Catalunya ha estat d'oposar-s'hi

MADRID/BARCELONA, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha convocat per a aquest dimecres una Junta de Fiscals de Sala --la cúpula de la carrera-- després d'haver rebut una comunicació en la qual la Fiscalia Superior de Catalunya li indicava que de moment no és procedent iniciar accions penals contra el president català, Artur Mas, i contra altres responsables de l'anomenat procés de participació ciutadana.

La reunió de la cúpula fiscal, que integren una vintena de fiscals caps en diferents òrgans o especialitats, es realitza en compliment del que estipula l'article 27 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal donades les discrepàncies entre els fiscals catalans i el mateix fiscal general, que sí considera que s'ha de formular aquesta querella.

En una nota que es va donar a conèixer dilluns, la Fiscalia General va revelar que Torres-Dulce va ordenar la interposició de la querella si bé el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, "no ho considera procedent" i així li ho ha comunicat al vespre d'avui.

Durant la junta de fiscals celebrada aquest dilluns a Catalunya, els integrants d'aquest òrgan, la decisió dels quals no era vinculant per a Romero de Tejada, van expressar "molt majoritàriament" la seva oposició a la presentació d'accions penals contra Mas i diversos dels seus consellers per les accions que des de la Generalitat poguessin haver dur a terme per a la celebració de la consulta alternativa, perquè considera complicat poder atribuir-los un delicte de desobediència respecte a la suspensió del Tribunal Constitucional (TC).

DECISIÓ NO VINCULANT

Les mateixes fonts destaquen que la decisió que adopti la Junta de Fiscals de Sala és, en tot cas, no vinculant, i la última decisió dependrà de Torres-Dulce, que el que pretén amb aquesta reunió és obtenir el suport de la cúpula del Ministeri Públic en una actuació que ha rebut el rebuig dels fiscals del territori afectat.

La Junta la integren, a més de Torres-Dulce, el tinent fiscal del Tribunal Suprem --Luis Navajas, el qual va ser designat fa poc-- i els fiscals de Sala.

Segons l'article 15 de l'Estatut Fiscal, aquesta Junta "assisteix el Fiscal General de l'Estat en matèria doctrinal i tècnica, a fi d'aconseguir la formació dels criteris unitaris d'interpretació i actuació legal".

La reunió es justifica en compliment de l'article 27 d'aquest Estatut, el qual preveu que el fiscal que rebi una ordre que estimi improcedent, com ara és el cas, ho ha de fer saber al seu fiscal en cap "mitjançant un informe raonat". En última instància, l'assumpte l'ha de resoldre el fiscal general "sentint l'opinió de la Junta de Fiscals de Sala"

La Fiscalia Superior de Catalunya va iniciar el passat 8 de novembre, vigília de la consulta alternativa, unes diligències d'investigació davant de la realització d'actes, com ara la cessió de locals públics, l'elaboració de paperetes o la distribució d'urnes per part del Govern de la Generalitat de Catalunya, que eren contraris a la suspensió cautelar dictada pel TC.

Després d'haver-se anunciat repetidament per diversos mitjans la interposició d'una querella contra Mas, dimecres passat Torres-Dulce va deixar al criteri dels fiscals de Catalunya la decisió d'interposar o no aquesta acció penal.

La decisió es va adoptar després d'una reunió que va tenir lloc a la seu de la Fiscalia General amb el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, i el seu número dos, Francisco Bañeres.

Tot i això, algunes fonts judicials van dir aquest dimarts a Europa Press que la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) acatarà l'ordre que li doni Torres-Dulce si finalment decideix querellar-se contra el president de la Generalitat per l'organització del 9N.

La Fiscalia General de l'Estat --que abordarà la querella dimecres-- no es plantejava de moment cap mesura disciplinària contra els fiscals catalans per posicionar-se en contra d'una querella, tot i que aquestes mesures podrien donar-se en cas que es desobeís una ordre que pugui donar-se a partir d'ara, han assenyalat a Europa Press unes fonts fiscals.

D'altra banda, unes fonts judicials han explicat que la Fiscalia del TSJC no es pronunciarà sobre si creu convenient admetre a tràmit les denúncies que diversos particulars van presentar el 9 de novembre contra el president Artur Mas, perquè considera que els fiscals han d'esperar per donar la seva opinió que el mateix tribunal decideix si admet o no la seva pròpia querella, en el cas que es presenti.

Pel que fa a les accions del Ministeri Públic, una altra possibilitat jurídica que des de la Fiscalia de Catalunya veuen com un escenari poc probable, és que Torres-Dulce decideixi interposar la querella ell mateix al marge de la dels fiscals de Catalunya. En aquest sentit, unes fonts judicials també assenyalen que, si arriba l'ordre de Torres-Dulce, la querella es presentarà en un termini breu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés