Actualitzat 17/11/2014 19:54

'The Economist' es decanta per un referèndum legal

Urna Consulta 9N papeletas
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 Nov. (EUROPA PRESS) -

   'The Economist' es fa ressò a la portada de la seva edició en paper d'aquesta setmana d'un editorial sobre Catalunya després del 9N, que titula 'Let Catalonia Vote' --Deixin votar a Catalunya-- i es decanta per un referèndum legal.

   El text posa de manifest que per raons "pragmàtiques", el Govern espanyol hauria de permetre aquesta votació i que en la seva campanya, l'Estat hauria de "persuadir" els catalans de seguir formant part d'Espanya, com va fer el primer ministre britànic, David Cameron, amb els escocesos.

   'The Economist' advoca per posar condicions a la votació: que la participació sigui del 80%, sense descartar una segona volta tres anys després, i que la pregunta que es formulés fos unívoca i permetés una "resposta clara".

   A més, veu possible que el Govern espanyol pugui "derrotar els separatistes a les urnes" ja que, mentre que hi ha una clara majoria de catalans favorable al dret a decidir, els partidaris de la independència segueixen sent menys de la meitat, segons els sondejos, per la qual cosa augura que en una votació vinculant, els independentistes poden patir una derrota.

   Destaca també que és "pervers" no permetre el vot d'un territori que, com passa amb el cas de Catalunya, té personalitat definida, de la mateixa manera que ho hagués estat forçar la unitat de Txecoslovàquia o oposar-se a la independència de Kosovo.

   El referèndum a Escòcia ha reforçat les tesis independentistes catalanes, tot i que 'The Economist' veu equivocat fer extrapolacions, ja que la contribució que fa Catalunya a la demografia i a l'economia del conjunt d'Espanya és superior a l'escocesa al Regne Unit.

   També conclou que el discurs "victimista" a Catalunya té les seves debilitats, ja que els negocis i les finances catalanes s'han beneficiat de la seva pertinença a Espanya, i posa de manifest que la independència posaria en risc la seva pertinença a la UE i a l'euro, entre d'altres "perills".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés