Publicat 24/11/2014 19:01

Una sala equilibrada, amb magistrats de les tres associacions judicials, estudiarà la querella

El presidente de la Generalitat, Artur Mas
EUROPA PRESS

MADRID, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

La Sala d'Admissions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha de resoldre la tramitació o rebuig de la querella presentada per la Fiscalia contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i dos membres del Govern està composta per tres magistrats adscrits a tres diferents associacions de jutges que representen sensibilitats ideològiques molt diverses.

El designat com a ponent, Francisco Valls, pertany a la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM), mentre que la sala la completen Enric Anglada, del Fòrum Judicial Independent (FJI), de tendència moderada, i el progressista Miguel Ángel Gimeno, pertanyent a Jutges per a la Democràcia i que és a més el president del mateix TSJC.

Gimeno va formar part del planter directiu l'associació progressista JpD entre 2006 i 2010 i durant un període va ser-ne el portaveu davant de la premsa.

El seu primer destí com a jutge van ser els jutjats de Primera Instància i Instrucció de l'Hospitalet de Llobregat el 1987 i després va passar pels d'Instrucció 22 de Barcelona i l'Audiència Provincial de l'esmentat territori abans d'arribar l'octubre del 2010 a la presidència del TSJC.

Ho va fer després de prendre aquesta plaça amb una majoria significativa de vots en el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a la presidenta fins aquell moment María Eugenia Alegret.

El passat 13 de maig Gimeno es va referir al jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal, investigat pel CGPJ per estar elaborant una Constitució per a una suposada Catalunya independent i ha assenyalat que aquest magistrat no hauria de ser vist com un jutge "parcial" per aquest motiu.

Igualment va parlar de les diferents resolucions dictades pel tribunal que presideix en les quals s'assenyala "que la llengua sobre la qual ha de pivotar l'educació a Catalunya és el català".

ANGLADA I VALLS

Enric Anglada, del Fòrum Judicial Independent, ha estat l'instructor al TSJC de l'anomenat 'cas ITV' en què està implicat Oriol Pujol, fill de l'expresident de la Generalitat, mentre era diputat de CiU al Parlament i per tant aforat.

Oriol Pujol està imputat des del març de 2013 per tràfic d'influències, i recentment per suborn, després d'haver cobrat presumptament per aprofitar el seu càrrec per actuar a favor de la trama de les ITV.

Durant el temps en el qual va investigar aquest assumpte Anglada va rebutjar diversos recursos de la defensa de Pujol, com aquell pel qual pretenia paralitzar la investigació sobre el seu patrimoni.

El primer destí d'Anglada en la judicatura va ser el jutjat d'instrucció 1 de Bergara (Guizpúzcoa) el 1980, al qual van seguir el de Daroca (Saragossa) i després l'Audiència de Barcelona el 1989; va arribar al TSJC el juliol del 2008.

Per la seva banda, el ponent de la resolució que haurà de dictar el TSJC sobre Mas, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per l'organització del procés participatiu del 9N, José Francisco Valls, és jutge de carrera des del 1977, i pertany a la majoritària i conservadora APM.

Va començar al jutjat de Primera Instància i Instrucció de Tolosa (Guipúscoa) i d'allà va passar al de Fraga (Osca), al de Tortosa (Tarragona) i després al d'Instrucció 2 de Bilbao, on es va quedar fins que el 1982 va tornar a Catalunya, al jutjat d'instrucció 14 de Barcelona i d'allà a l'Audiència Provincial d'aquest territori; és magistrat del TSJC des d'abril del 2008.

Durant la seva etapa d'instructor va ser l'encarregat el 1983, com a jutge substitut, de confirmar el processament i mantenir la situació de presó dels tres investigats pel cas "Renda Catalana".

D'aquesta causa finalment en van ser absolts els quatre responsables de l'esmentada societat d'inversions, que es van asseure al banc dels acusats per un delicte d'apropiació indeguda.

Tot i això, l'Audiència va condemnar els empresaris Ignasi Baquer Miró --un any de presó i 30.000 pessetes de multa per falsedat en document mercantil-- i Félix Maria Millet a dos mesos d'arrest i a 30.000 pessetes de multa per un delicte d'imprudència que va possibilitar la irregularitat investigada.

De manera tangencial, Valls també ha intervingut en la causa oberta contra Oriol Pujol, després de ser el president de la Sala civil i penal del TSJC que el passat 24 de febrer va desestimar el recurs presentat per la Fiscalia contra la decisió de l'instructor d'investigar el presumpte suborn de l'exdiputat de CiU de manera separada a la ja oberta per un suposat tràfic d'influències en la trama ITV.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés